Справа про відмову у наданні ліків немовляті: ЄСПЛ ухвалив рішення за добу

11:40, 8 мая 2020
ЄСПЛ миттєво відреагував на відмову російських чиновників надати немовляті життєво важливий препарат, незважаючи на те, що національні засоби захисту не були вичерпані.
Справа про відмову у наданні ліків немовляті: ЄСПЛ ухвалив рішення за добу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Страсбурзі менш, ніж за добу ЄСПЛ ухвалив рішення, яким зобов’язав уряд РФ забезпечити дитині доступ до медичного лікування.

Попри те, що національні засоби захисту не були вичерпані, Європейський суд з прав людини майже миттєво відреагував на відмову чиновників у доступі 6-місячної дитини до життєво необхідного медичного препарату.

6 травня 2020 року ЄСПЛ ухвалив рішення про застосування тимчасових заходів за Правилом 39 Регламенту ЄСПЛ, передає інформаційний ресурс «ECHR. UkrainianAspect» з посиланням напроект «Правова ініціатива».

У Страврополі (РФ) лікарська комісія дитячої клінічної лікарні призначила препарат «Спінраза» Аді Кешішянц, у якої було діагностована спінальна м’язова атрофія I типу. Райсуд міста підтвердив право на ліки і наказав регіональному міністерству охорони здоров’я негайно забезпечити немовля даним препаратом. Але замість видачі препарату чиновники подали апеляцію на судове рішення. Тим часом стан дитини погіршився і її підключили до штучної вентиляції легенів.

Оскільки судова тяганина могла тривати місяцями, батьки вирішили звернутися до ЄСПЛ та застосувати процедуру тимчасових заходів, аби запобігти ризику можливого порушення права на життя дитини, гарантованого ст. 2 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

У «Правовій ініціативі» наголосили: незважаючи на те, що тимчасові заходи передбачені не самою Конвенцією, а Регламентом ЄСПЛ, для держав-членів Ради Європи їх виконання є обов’язковим. У разі, якщо Російська Федерація не виконає це рішення, то в подальшому процесі подачі скарги, Суд розцінить це як порушення статті 34 Конвенції – права на індивідуальну скаргу.

Правники переконані, хоча рішення стосується конкретної сім’ї, воно дає надію отримати доступ до препарату і сотням інших громадян, які не можуть його отримати.

Рішення ЄСПЛ було направлене до Міністерства юстиції РФ, яке тепер має поінформувати Страсбург про поточний стан здоров’я дитини і лікування, яке їй було надано.

Нагадаємо, відповідно до правила 39 Регламенту Європейського суду з прав людини, що визначає тимчасові заходи, Палата ЄСПЛ або, коли це доцільно, її голова може – на прохання  сторони чи будь-якої іншої заінтересованої особи  або  з власної  ініціативи – вказати сторонам, який тимчасовий захід, на її думку,  слід  вжити  в інтересах  сторін  або   в   інтересах  належного провадження у справі. Повідомлення про ці заходи негайно передається до Комітету міністрів. Палата може  вимагати  від сторін   надання   інформації стосовно будь-якого питання, пов’язаного із здійсненням будь-якого тимчасового заходу, визначеного нею.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, ЄСПЛ прийняв рішення на користь звільненої очільниці румунської антикорупційної прокуратури.

Також ми писали, що невиконання судового рішення обійшлось державі у €20 000.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Максим Дирдін
    Максим Дирдін
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики