Відповідальність посадових осіб за збитки, завдані товариству: практика ВП ВС

16:48, 13 мая 2020
Суддя Великої Палати ВС Олена Кібенко прийняла участь у вебінарі з корпоративного права.
Відповідальність посадових осіб за збитки, завдані товариству: практика ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судді Верховного Суду продовжують брати участь у науково-практичних заходах, які під час карантину проводяться в онлайн-режимі. Учасниками таких вебінарів стають не тільки юристи-практики, а й студенти юридичних навчальних закладів. Так, цього разу одним зі спікерів вебінару з корпоративного права була суддя Великої Палати ВС Олена Кібенко, а її слухачами – представники Львівського осередку Ліги студентів Асоціації правників України, передає прес-служба Верховного Суду.

Олена Кібенко присвятила свій виступ питанням відповідальності посадових осіб за збитки, завдані товариству. Спікер вебінару звернула увагу на види порушень, вчинених посадовими особами, способи захисту та запобігання зловживанням з боку директора товариства та умови притягнення його до відповідальності, вказала на межі втручання суду у бізнес-рішення, стандарти доказування (поза розумним сумнівом чи баланс імовірностей), а також на певні труднощі в розмежуванні трудових і корпоративних відносин.

Суддя зауважила про те, що поряд із загальними нормами Цивільного кодексу України, законів про АТ, ТОВ і ТДВ діє також спеціальне законодавство, яке визначає особливості притягнення до відповідальності посадових осіб товариств-банкрутів та банків, які виводяться з ринку.

«Раніше вітчизняне законодавство не містило умов, які б забезпечували належну поведінку директорів товариства. Це призводило до того, що посадові особи, яким учасники товариства довірили керування бізнесом цього товариства, управління його майном, могли вчиняти дії, які суперечили інтересам товариства, не були спрямовані на забезпечення його ефективної діяльності, не мали жодного економічного сенсу і при цьому не несли жодної відповідальності за наслідки таких дій. Тож важливо орієнтуватися у новелах правового регулювання корпоративних відносин, які дозволяють притягати посадових осіб товариства до відповідальності, знати останню судову практику з цих питань», – зазначила суддя.

Олена Кібенко рекомендувала учасникам вебінару ознайомитися з оглядом правових висновків ВС щодо субсидіарної відповідальності за доведення до банкрутства, опублікованим на сайті Верховного Суду, а також повідомила про те, що триває робота над узагальненням практики застосування Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», окремий розділ якого буде присвячений відповідальності пов’язаних із банком осіб, зокрема, його керівників.

Із презентацією Олени Кібенко можна ознайомитися тут.

 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи може висновок експерта бути належним і допустимим доказом.

Також ВП ВС роз’яснила, який спір можна вважати приватноправовим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси