Правила призначення остаточного покарання: позиція ККС ВС

20:14, 16 июня 2020
Об’єднана палата ККС розглянула касаційну скаргу прокурора на вирок Апеляційного суду Херсонської області.
Правила призначення остаточного покарання: позиція ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На своїй сторінці у Facebook суддя Великої Палати Верховного Суду Наталія Антонюк розповіла про справу, яку розглядала Об’єднана палата ККС ВС.

Об’єднана палата розглянула у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу прокурора на вирок Апеляційного суду Херсонської області.

«Питання, яке вирішувала об`єднана палата: яке правило призначення остаточного покарання підлягає застосуванню: за сукупністю злочинів (ч. 4 ст. 70 КК) чи за сукупністю вироків (ст. 71 КК).

У цьому кримінальному провадженні злочини були вчинені особою 23 і 24 вересня 2016 року, тобто в період між постановленням судом першої інстанції вироку в попередньому провадженні, за яким особу було засуджено за інші злочини, та ухваленням апеляційним судом вироку, згідно з яким указаний вирок суду першої інстанції скасовано в частині покарання та призначено більш суворе покарання.

Висновок:

При визначенні того, які з правил призначення остаточного покарання (за сукупністю злочинів чи за сукупністю вироків) підлягають застосуванню за наявності іншого обвинувального вироку (вироків) щодо цієї ж особи, слід керуватися саме часом постановлення попереднього вироку, а не часом набрання ним законної сили:

а) якщо злочин (злочини), за який (які) засуджено особу в цьому кримінальному провадженні, було вчинено до постановлення попереднього вироку, то остаточне покарання призначається за правилами, передбаченими ч. 4 ст. 70 КК (за сукупністю злочинів);

б) якщо злочин (злочини), за який (які) засуджено особу в цьому кримінальному провадженні було вчинено після постановлення попереднього вироку, але до повного відбуття покарання, то остаточне покарання призначається за правилами, передбаченими ст. 71 КК (за сукупністю вироків).

При цьому скасування судом апеляційної інстанції такого попереднього вироку в частині покарання з підстав неправильного звільнення від відбування покарання або у зв`язку з необхідністю призначити більш суворе покарання не перешкоджає застосуванню ст. 71 КК, оскільки в такому разі апеляційний суд не спростовує висновків суду першої інстанції щодо винуватості особи у вчиненні злочину і не скасовує вироку в цій частині, а навпаки посилює покарання чи вказує на необхідність його відбування реально.

Постанова — за посиланням», — повідомила Антонюк.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ККС залишив чинним вирок особі, яка частково сплачувала аліменти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки