Для розв’язання проблеми невиконання судових рішень у соціальних спорах необхідна політична воля, – суддя КЦС ВС

13:32, 23 июля 2020
Відбулося експертне обговорення щодо вдосконалення соціально-орієнтованого законодавства.
Для розв’язання проблеми невиконання судових рішень у соціальних спорах необхідна політична воля, – суддя КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Для розв’язання проблеми невиконання судових рішень у соціальних спорах необхідна політична воля», – суддя КЦС ВС Ольга Ступак. Про це суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду сказала під час експертного обговорення щодо вдосконалення соціально-орієнтованого законодавства (у контексті виконання рішень Європейського суду з прав людини у групі справ «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України»), яке відбулося 21 липня 2020 року в режимі відеозв’язку.  Про це повідомляє прес-служба ВС.

Участь в онлайн-зустрічі також взяла суддя КЦС ВС Наталія Сакара.

Захід організовано проєктом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини», який фінансується Фондом з прав людини, та проєктом РЄ «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні».

Відкрили обговорення вітальними промовами заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, менеджер проєктів Департаменту правосуддя та правового співробітництва РЄ Андрій Кавакін і менеджерка проєктів Департаменту Європейської соціальної хартії РЄ Маргарита Галстян.

Юристка Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права РЄ Юлія Гендліна виступила із доповіддю «Вимоги Комітету міністрів РЄ щодо ефективного виконання судових рішень у справах щодо соціального забезпечення».

Міжнародний експерт проєкту РЄ «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» Ліліан Апостол розповів про досвід держав – членів РЄ в реалізації заходів, пов’язаних із переглядом соціально-орієнтованого законодавства та впровадження ефективної системи збору та обліку даних щодо соціальних виплат у контексті реалізації загальних заходів на виконання рішень ЄСПЛ у групі справ Іванов / Бурмич.

Національна експертка проєкту РЄ «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні» Алла Федорова зробила короткий огляд пропозицій щодо виконання рішення ЄСПЛ у справі «Бурмич та інші проти України», інших рішень Суду щодо невиконання національних судових рішень України із соціальних питань.

Під час загального обговорення Ольга Ступак звернула увагу, що в Україні спори про стягнення пенсійних, соціальних, інших державних виплат підсудні адміністративній юрисдикції. Але цивільні суди розглядають справи про відшкодування шкоди, спричиненої бездіяльністю державних органів. При цьому суддя КЦС ВС зазначила, що за останні роки кількість таких справ (включаючи і справи про відшкодування шкоди, спричиненої невиконанням судових рішень про виплату пенсій, соціальних виплат тощо) збільшилася в рази.

«Якби представники законодавчої та виконавчої влади проаналізували статистику справ цієї категорії, це підштовхнуло б їх до вирішення проблеми невиконання судових рішень», – сказала доповідачка. Крім того, вона додала, що чим довше держава зволікатиме з вирішенням цієї проблеми, тим більше зростатиме державна заборгованість перед громадянами із соціальних виплат.

Суддя також зауважила, що невиконання протягом тривалого часу судових рішень державними органами негативно впливає на виконання рішень судів і у приватноправових (цивільних) спорах. «Коли людина бачить, що держава дозволяє собі не виконувати судові рішення, вона може сприйняти це як норму поведінки і подумати, навіщо їй поспішати виконувати рішення, прийняте проти неї в цивільній справі», – пояснила доповідачка. Тому, на її думку, в найкоротші строки влада повинна проявити політичну волю щодо розв’язання проблеми невиконання судових рішень.

Зазначивши, що, як представниця судової влади, вона не може давати поради законодавчій або виконавчій владі щодо того, які соціальні пільги слід запровадити або скасувати, Ольга Ступак як громадянка запропонувала державним органам приділити більше уваги роз’ясненням чинного законодавства широкому загалу.

Зокрема, вона звернула увагу, що більшість громадян не читали СК України та не знають про норму, яка існувала ще у КПШС України, про обов’язок повнолітніх дітей утримувати непрацездатних батьків. За словами судді КЦС ВС, останнім часом усе більше батьків звертаються до суду з позовами про стягнення аліментів зі своїх дітей. На думку судді, підвищення моральних стандартів громадян може допомогти державі у вирішенні питання соціального забезпечення непрацездатних осіб.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про порядок розгляду звернень приватних/державних виконавців щодо виконання судових рішень: роз’яснення КЦС ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва