Арешт коштів на рахунках платника податку: постанова ВС

19:16, 28 июля 2020
Податковий орган звернувся з позовом з тих підстав, що платник податків відмовив у допуску до проведення перевірки.
Арешт коштів на рахунках платника податку: постанова ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Податковий орган звернувся з позовом про застосування арешту коштів на рахунках платника податку з тих підстав, що останній відмовив у допуску до проведення перевірки. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Відмовляючи у задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили із наявності законних підстав у платника податків для не допуску до перевірки, оскільки рішенням суду встановлено протиправність  наказу про проведення такої. Верховний Суд змінив мотиви для відмови, вказуючи на помилковість таких.

Правова позиція

На законодавчому рівні положеннями норм податкового законодавства розрізнені правові поняття щодо арешту майна та арешту на кошти, що знаходяться в банківських установах платника податків.  Обидва види арешту розрізняються процедурою застосування - або за рішенням керівника податкового органу (щодо майна, відмінного від коштів), або за рішенням суду (арешт коштів). У зв'язку з чим має місце різна правова природа виникнення та регулювання цих предметів, які не можна вважати тотожними в межах спірних правовідносин.

Системний аналіз норм Податкового кодексу України та Порядку № 568 щодо особливостей застосування арешту коштів на рахунку платника податків дає підстави для висновку, що рішення про застосування адміністративного арешту майна платника податків має передувати зверненню податкового органу до суду із вимогами про застосування арешту коштів, а підстави, визначені пунктом 94.2 статті 94 ПК (недопуск до перевірки), є передумовою саме для застосування адміністративного арешту майна податковим органом.

Правовими підставами (умовами) для  арешту коштів на рахунках платника податку є саме або наявність податкового боргу, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Оскільки податковий орган не доводив наявність боргу, відсутність майна, передумови застосування арешту коштів - підстави для задоволення позову відсутні.

Із повним текстом постанови від 4 вересня 2018 року у справі № 813/2018/17 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про програму доступного кредитування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва