Цивільно-правові наслідки злочину обмежені давністю притягнення до відповідальності: ЄСПЛ

12:27, 30 ноября 2020
Якщо вирок суду не набрав законної сили через сплив строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, і справу було закрито в апеляції, то вимога компенсації завданої матеріальної шкоди порушує презумпцію невинуватості.
Цивільно-правові наслідки злочину обмежені давністю притягнення до відповідальності: ЄСПЛ
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо вирок суду не набрав законної сили через сплив строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, і справу було закрито в апеляції, то вимога компенсації завданої матеріальної шкоди порушує презумпцію невинуватості. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини постановив рішення у справі «Паскіні проти Сан-Марино», №2 (заява № 23349/17).

За підсумками фінансової перевірки Центральний банк Сан-Марино відкрив кримінальне провадження проти керівника та власника фідуціарної компанії S.M.I. Енріко Марія Паскіні. Його підозрювали у фінансових злочинах, зокрема, розкраданні.

Пізніше в суді першої інстанції було доведено, що Паскіні створив декілька іноземних компаній, за допомогою яких він привласнив кошти S.M.I. Він був визнаний винним та засуджений до чотирьох років. Також рішення передбачало обов’язок відшкодувати шкоду S.M.I. Сума мала бути визначена в окремому цивільному провадженні.

Але при апеляційному розгляді суд звільнив Паскіні від відповідальності за більшістю пунктів обвинувачення, в тому числі, за розкрадання, оскільки вони були погашені давністю. Втім, рішення в частині відшкодування завданої шкоди залишилося в силі. Тож Паскіні змусили сплатити збитки.

Він звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 6 § 2 (презумпція невинуватості) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Паскіні скаржився на те, що рішення по апеляції відображало переконання судді у вчиненні ним злочину. Водночас, це обвинувачення було зняте, а відтак провини в кримінальному провадженні встановлено не було.

Суд у Страсбурзі констатував порушення Конвенції та присудив 10 тис. євро компенсації моральної шкоди.

Із текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Паскіні проти Сан-Марино», №2 (заява № 23349/17) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше ми розповідали, що тягар доказування покладається на уряд, який має переконливо продемонструвати, що заявник мав право на справедливе провадження в цілому – ЄСПЛ.

Також ми інформували, коли позбавлення права власності є неправомірним: позиція ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва