Перший ААС зазначив, який період роботи обов’язково має бути зарахований до пільгового стажу

20:05, 26 июля 2021
Якщо атестація робочих місць проведена з порушенням строків, а працівник до її проведення виконував роботу, яка дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, цей період його роботи має бути зарахований до пільгового стажу.
Перший ААС зазначив, який період роботи обов’язково має бути зарахований до пільгового стажу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший апеляційний адміністративний суд розглянув апеляційну скаргу фізичної особи на рішення Донецького окружного адміністративного суду за позовом фізичної особи до органу управління Пенсійного фонду України про визнання протиправним та скасування рішення, та зобов’язання вчинити певні дії. Про це повідомляє пресслужба судової установи.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначено про таке.

Рішенням органу пенсійного фонду особі відмовлено у перерахунку пенсії внаслідок переведення з пенсії за віком на пенсію по втраті годувальника через неврахування до пільгового стажу певних періодів роботи її померлого чоловіка.

Вважаючи відповідне рішення органу пенсійного фонду протиправним, особа звернулась до суду з вимогою зобов’язати суб’єкта владних повноважень зарахувати деякі періоди роботи її померлого годувальника до страхового стажу та провести перерахунок пенсії.

Вирішуючи наявний між сторонами спір, Перший ААС керувався наступним.

Трудова книжка померлого чоловіка позивачки, а також довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній мають необхідні дані за спірні періоди, які свідчать про роботу особи на посадах з повним робочим днем.

Також матеріали справи містять наказ про проведення атестації робочих місць і не зважаючи на те, що відповідну атестацію проведено пізніше у часі, ніж за який існує спір, відповідно до пункту 4 Порядку проведення атестації, якщо остання проведена з порушенням строків, а працівник до її проведення виконував роботу, яка дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, цей період його роботи має бути зарахований до пільгового стажу за результатами попередньої атестації.

За таких обставин, Перший ААС дійшов висновку про те, що позовні вимоги є такими, що заявлені правомірно та підлягають задоволенню.

Із постановою Першого ААС від 16 червня 2021 року по справі № 200/76/21-а можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на підвищення пенсій військовим і поліцейським виділять 5 млрд гривень. 

Крім того, Мін’юст роз’яснив, як встановлюється заробітна плата у разі втрати документів про заробітну плату (дохід).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки