Харківська трагедія: стало відомо, у яких умовах живе Зайцева

22:50, 8 июня 2019
У камері дівчини є навіть невеликий телевізор.
Харківська трагедія: стало відомо, у яких умовах живе Зайцева
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уже півтора року винуватиця аварії на вулиці Сумській у Харкові, в якій загинуло шестеро людей, Олена Зайцева знаходиться в Харківському СІЗО. Їй присудили 10 років позбавлення волі, але захист подав апеляцію, яку суд розгляне вже 14 серпня. До цього засуджена продовжить жити в камері №400, передає «Крапка».

Пенітенціарники кажуть, що добре пам’ятають, як 18 жовтня 2017 року до них доставили молоду чорняву дівчину Олену Зайцеву. Згадують, що з того дня і ще кілька місяців поспіль вона постійно плакала й ні з ким не розмовляла. Зараз Олена, судячи з усього, звиклася з думкою, що ще багато років їй доведеться знаходиться в місцях позбавлення волі, але все ще відмовляється від тюремної їжі й харчується тим, що передає рідня.

Камера на чотирьох з телевізором, душем і електрочайником

Заступник начальника з соціально-виховної та психологічної роботи Харківського слідчого ізолятора Дмитро Холод особисто проводить екскурсію жіночим корпусом СІЗО. Зайцева від спілкування з нами, як і з іншими журналістами, відмовилися.

«Їй, напевно, просто, нічого сказати. Все, що хотіла, вона розповіла в суді», – зауважує Холод.

Нам розповідають, що ніяких «віп-камер» тут немає. Площа камери №400 – стандартні для цього поверху 40 квадратних метрів.

У камері стоять двоярусні нари, з нижніх ліжок звисають рожеві шторки. Не так давно тут побували правозахисники, зняли камеру на відео. На його кадрах видно, що на одному з ліжок лежить м’яка іграшка, а біля сусіднього ліжка стоїть пляшка «Боржомі».

«Водопроводи старі, і тому ніхто не п’є воду з-під крана. Це загальна проблема наших СІЗО і всюди купують бутильовану воду для пиття і чаю», – розповідав нам екс-глава пенітенціарної служби Сергій Старенький.

У камері є невеликий телевізор, стіл для їжі з електрочайником, умивальник (поруч з ним висить рушник з кольоровими совами). На вікнах – білі напівпрозорі фіранки, на підвіконнях – книги.

«Зайцева більше цікавиться класикою і жіночими романами. В основному книги їй приносять батьки. З останнього, що вона брала у нас, це «Вовки Лозарга» Жюльєтт Бенцоні, «Незабудка» Елізабет Лоуелл і багато різних творів Дар’ї Донцової», – розповідає бібліотекар Ірина Петрівна.

У камері є санвузол, душ і біде. У кутку душової – кольорові тазики для прання. Також на поверсі є загальний душ для всіх дівчат. Користуються вони ним два рази на тиждень – це обов’язково. Душові кабінки чисті, але відкриті – немає ні шторок, ні дверей.

«Жити можна. Свіжий ремонт, чисто. І добре, щоб так було всюди. Це не порівняти з тим, що ми бачили в камерах для чоловіків. Там і грибок, і бруд, і старі меблі», – розповідає правозахисник Дмитро Удачін.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що адвокат Зайцевої обрала нову тактику.

Також Зайцева попросила змінити їй вирок на п'ять років позбавлення волі.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва