Рада громадського контролю при ДБР пояснила ситуацію з Бюро

10:41, 27 января 2020
У Раді громадського контролю роз’яснили деякі питання.
Рада громадського контролю при ДБР пояснила ситуацію з Бюро
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань оприлюднила звернення щодо відносин з ДБР. Заява з’явилась на офіційний сторінці Ради в Facebook.

«Новий в.о. директора ДБР Ірина Венедиктова одразу після призначення на посаду, яке відбулося 28.12.2019, абсолютно правильно визнала, що новоутворене Бюро за підсумками 2019 року не впоралося з першочерговими завданнями та викликами сьогодення.

Одним із провальних результатів роботи ДБР попереднього керівника було припинення взаємодії із громадськістю, а кульмінацією цього стало незаконне припинення 26.04.2019 роботи Ради громадського контролю при ДБР.

Розпуску Ради передувало ініціювання директором Трубою Р. змін до Порядку її формування та Положення про Раду, які давали йому можливість повного контрою за її діяльністю, маніпуляції із громадським обговоренням таких змін.

Потім були публічні погрози від Р. Труби кримінальною відповідальністю з метою змусити переможців другого складу Ради відмовитися від участі у роботі Ради.

03 січня цього року на офіційному сайті Бюро повідомлено про те, що ДБР проведе повний аудит своєї діяльності, а це дуже важливо.

Абсолютно правильно, саме аудит або аналіз попередньої діяльності дозволить новому керівнику зрозуміти, що саме привело ДБР до провальних результатів його роботи, які помилки були допущені попереднім керівником.

Так само, це дозволить зрозуміти, чому саме Р. Труба припинив роботу першого складу Ради та не допустив роботи нового складу Ради.

І самим головним результатом такого аудиту буде усвідомлення попередніх помилок та недопущення їх в майбутньому.

Ми щиро вітаємо спроби Ірини Венедіктової налагодити діалог із громадськістю, розроблення нового Положення про РГК при ДБР та Порядку її формування, готові долучитися до цього питання та поділитися наявним досвідом діяльності Ради.

Однак, і застерігаємо Вас від повторення помилок попереднього директора ДБР. Так, 09.01.20 на офіційному сайті ДБР було повідомлено, що 25.01.20 в Бюро відбудеться відкрита нарада на тему «Визначення шляхів подальшої співпраці з Радою громадського контролю при ДБР».

Проте, по факту заявлена тема наради навіть не розглядалася, а всі присутні були поставлені перед необхідністю лише участі у обговоренні нового порядку формування Ради. Тобто, фактично відбулася маніпуляція: тема наради заявлена ДБР — одна, а по факту — інша.

Тому хочемо звернути увагу на наступне:

— вибори РГК при ДБР відбулися 03-04 жовтня 2019 року, а її склад затверджений наказом ДБР від 21.10.2019;

— до теперішнього часу РГК при ДБР не працює лише з двох причин: незаконного припинення її діяльності Р. Трубою 26.04.2019 та забезпечення позову від 22.10.2019 шляхом заборони оприлюднення її нового складу;

— Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» встановлено дострокове припинення повноважень лише директора ДБР та його заступників та, на відміну від Закону про перезавантаження НАЗК, не встановлено дострокове припинення повноважень РГК при ДБР і проведення нових виборів.

Таким чином, обраний 03-04 жовтня та затверджений 21.10.2019 склад РГК при ДБР розпочне свою діяльність одразу після скасування відповідного судового рішення.

І ще раз, ми вітаємо бажання чинної очільниці ДБР розробити новий Порядок формування РГК при ДБР та готові долучитися до цієї роботи.

Однак, цей порядок буде застосовуваний для обрання вже наступного складу Ради, що може відбутися лише після закінчення строку повноважень складу РГК, затвердженого наказом ДБР 21.10.2019.

Також, висловлюємо готовність в будь-який час зустрітися з в.о. директора ДБР та поділитися наявним професійним бачення шляхів подолання існуючих проблем у діяльності цього важливого правоохоронного органу, допомогти у подоланні негативних результатів роботи Бюро протягом 2019 року та налагодженні ефективної його роботи у майбутньому», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати Верховної Ради прийняли проект закону №2116 про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності ДБР. Відповідне рішення підтримали 250 народних обранців.

Крім того, 15 листопада парламент прийняв поправку, яка перезавантажує керівництво ДБР.

Додамо, правоохоронний комітет парламенту підтримав пропозицію про повне перезавантаження керівництва Державного бюро розслідувань.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки