Що робити, якщо роботодавець не виплачує зарплату

18:23, 27 марта 2020
Невиплата заробітної плати є посяганням на право на саме життя.
Що робити, якщо роботодавець не виплачує зарплату
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державні гарантії та трудові відносини регулюються Конституцією України, Кодексом законів про працю України, іншими законами та нормативно-правовими актами України. Про це повідомляє пресслужба Держпраці у Донецькій області.

«Невиплата заробітної плати є посяганням на право на саме життя. Правова позиція Конституційного Суду України, викладена в його Рішенні від 29 січня 2008 року №2-рп/2008, за якою право заробляти собі на життя є невід’ємним від права на саме життя, оскільки останнє є реальним лише тоді, коли матеріально забезпечене», — йдеться в повідомленні.

Коли повинна виплачуватись заробітна плата:

  • в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом;
  • не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата;
  • у разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати більш як за один місяць передбачена фінансова, кримінальна та адміністративна відповідальність.

Що робити у разі затримки заробітної плати:

  • написати заяву на ім’я керівника про виплату заборгованої суми заробітної плати;
  • якщо безпосередні переговори з роботодавцем не призвели до результату та заробітну плату не виплачено, необхідно звернутися із заявою до профспілки про вирішення питання виплати заробітної плати;
  • наступний крок — це звернення до комісії по трудових спорах. Якщо комісія по трудових спорах не створена або працівник не погоджується з рішенням комісії, робітник має право звернутися до місцевого суду про примусове стягнення заборгованості із виплати заробітної плати;
  • на будь якому етапі працівник має можливість звернутися до Держпраці або її територіальних органів із скаргою на дії роботодавця. Таке звернення є підставою для здійснення позапланового заходу контролю за дотриманням законодавства про працю.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що на Донеччині жінка згідно з рішенням суду має заплатити 17 тисяч гривень штрафу за торгівлю в магазині риболовецьким приладдям під час карантину. 

Також у Донецькій області суд оштрафував підприємця на 34 тис. грн за продаж алкоголю у період карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва