Захист від рейдерства: коли необхідно звертатися до суду

14:45, 22 апреля 2020
У Міністерстві юстиції пояснили, коли необхідно подавати скаргу на держреєстратора, а коли звертатися до суду.
Захист від рейдерства: коли необхідно звертатися до суду
Фото зі сторінки Olga Onishchuk у Фейсбук
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук розповіла, коли необхідно подавати скаргу на дії або бездіяльність державного реєстратора, а в якому випадку треба звертатися до суду. Про це вона написала у «Фейсбук».

Так, вона зазначає, що адміністративний порядок оскарження реєстраційних дій є ефективним і оперативним механізмом, який дозволяє швидко (в окремих випадках — протягом доби) відреагувати на можливі порушення у сфері державної реєстрації.

Наголошується, що скарга на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації або територіального органу Міністерства юстиції України подається особою, яка вважає, що її права порушено (скажімо, особа дізналася про факт незаконної перереєстрації нерухомого майна, яке знаходиться у її власності, на іншу особу).

Зокрема, загальний строк розгляду та вирішення скарги не може перевищувати 45 календарних днів.

«При цьому шлях оскарження реєстраційних дій обирає сам скаржник. Але є випадки, коли особа, яка вважає, що її права порушені діями/бездіяльністю та/або рішенням державного реєстратора, може звернутися тільки до суду:

  • Після того, як така особа дізналася про можливе порушення її прав, минуло більше 60 днів. У такому випадку для захисту права власності або іншого речового права необхідно готувати позов до суду, оскільки за загальним правилом, передбаченим процесуальним законодавством України, строк звернення з позовною заявою про оскарження реєстраційних дій, становить 6 місяців.
  • Якщо предметом спору є не стільки дії та рішення державного реєстратора, скільки поновлення права власності позивача на нерухоме майно, а підставою позову є обґрунтування речового права на майно.
  • У випадку оскарження нотаріальних дій або відмови в їх вчиненні, нотаріальних актів (стаття 50 Закону України «Про нотаріат»).
  • Якщо йдеться про оскарження рішень, прийнятих державним реєстратором до 1 січня 2016 року», — повідомила Ольга Оніщук.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що розгляд скарг у сфері державної реєстрації відновлюють, незважаючи на карантин. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду