«Таких «ротів» у міністерстві я терпіти не буду»: Денис Малюська про роль чиновників у міністерстві

12:13, 7 мая 2020
За словами міністра юстиції, якщо чиновник не зможе постійно доводити свою ефективність — він буде звільнений.
«Таких «ротів» у міністерстві я терпіти не буду»: Денис Малюська про роль чиновників у міністерстві
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністра юстиції України Денис Малюська заявив, що у міністерстві працюватимуть тільки ті чиновники, які будуть максимально ефективними. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Цей тиждень продемонстрував, що у головах багатьох із нас залишається шаблонне уявлення про те, що на кожну сферу/проблему повинен бути чиновник і що чим більше чиновників - тим більше шансів на успішне вирішення проблеми.

Чиновники такий підхід дуже підтримують — у державний апарат вмонтоване бажання невпинно розростатись.

Я прихильник іншої точки зору. Створивши «міністерство мінімальної зарплати у 1000 євро» держава мінімальну зарплату не підвищить, а просто створить додаткові роти, що сидітимуть на шиї платників податків.

Таких «ротів» у міністерстві я терпіти не буду. Одразу після призначення і знайомства з детальною структурою і функціоналом міністерства стало зрозуміло, що у нас працюють багато гарних і розумних професіоналів, які не продукують корисного результату. Купу паперу, який не буде застосований або імпелемнтований у життя — продукують, а змін, що поліпшують життя громадян - не продукують. причому часто це було не з їх вини.

Від частини структурних підрозділів і частини функціоналу ми відмовилися. Частину пірозділів ми скоротили. Так, наприклад, директорат з прав людини перетворився на експертну групу. Це не означає, що права людини від цього радикально постраждали чи що це перестало бути пріоритетом для міністерства. У нас практично кожен підрозділ задіяний у забезпеченні дотримання прав людини. Але при цьому такі підрозділи роблять РЕАЛЬНУ роботу. Наприклад перевіряють дотримання конвенції з прав людини під час розробки та прийняття нормативно-правових актів. впевнений, що експертна група впорається із завданнями, які виконував директорат. Там працюють гарні фахівці.

Ми захищали, захищаємо і будемо захищати права людини. І робити це будемо розумно та ефективно.

Приблизно те саме стосується багатьох інших напрямків і підрозділів Мін'юсту. Наприклад, юридичної освіти, де у якості планованих результатів роботи мені демонстрували досить дивні ініціативи сумнівної користі для людей. Юридична освіта повинна поліпшуватися і вона ще далека від західних аналогів, але це не означає, що ми повинні дублювати функціонал МОНу просто заради того, щоб підкреслити важливіть проблеми. При цьому Мін'юст надавав, надає та надаватиме фахову і експертну підтримку реформі юридичної освіти.

Якщо чиновник не зможе постійно доводити свою ефективність — він буде звільнений. А кошти бюджету - спрямовані на реальні потреби.

Органи державної влади повинні бути максимально малими та максимально ефективними. Так буде з Мін'юстом як мінімум доки я міністр», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Денис Малюська розкрив, як Мін’юст бореться з рейдерством у сфері державної реєстрації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України