Назвали три кроки до покращення системи дисциплінарної відповідальності приватних виконавців

12:02, 2 июня 2020
Експерт EU Project «Pravo-Justice» вважає, що потрібно вдосконалити на законодавчому рівні момент набрання чинності рішення Дисциплінарної комісії.
Назвали три кроки до покращення системи дисциплінарної відповідальності приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час прийняття змін в законодавство щодо примусового виконання судових рішень потрібно дуже виважено підійти до реформування механізмів притягнення до дисциплінарної відповідальності приватних виконавців. Таку думку під час зустрічі Міжрегіональної робочої групи «Дисциплінарна відповідальність приватних виконавців» озвучив національний експерт EU Project "Pravo-Justice" В’ячеслав Панасюк. Про це повідомляється на сторінці Асоціації приватних виконавців у Facebook.

Експерт зазначив, що з одного боку, важливо не втратити ті позитивні норми, які на сьогодні показали свою ефективність, з другого - спрямувати зусилля на розвиток цього інституту, а саме в частині публічності діяльності Дисциплінарної комісії, систематизації і узагальнення її практики.

«В діючому законодавстві є досить багато позитивних речей щодо дисциплінарної відповідальності приватних виконавців. Серед таких позитивів:широке представництво приватних виконавців в Дисциплінарній комісії; засідання Комісії відбуваються відкрито, що дає можливість бути присутніми на них представникам громадських організацій, ЗМІ; запроваджено інститут Дисциплінарного уповноваженого АПВУ, який може більш професійно захищати права виконавців, виступаючи арбітром під час розгляду питань про притягнення приватних виконавців до відповідальності. Великим плюсом є те, що на сьогодні закон містить можливість судового оскарження рішень Дисциплінарної комісії», — відзначив позитиви діючого законодавства Панасюк.

Він додав, що ці норми зберігаються у законопроекті «Про виконавче провадження», який розроблявся на платформі «Pravo-Justice»,

За словами  Панасюка, законопроект «Pravo-Justice» скасовує норми, які гальмують розвиток молодого, але ефективного і перспективного інституту приватних виконавців України.

«По-перше,потрібно розвивати узагальнення практики притягнення приватних виконавців до дисциплінарної відповідальності. Такий крок в майбутньому полегшить роботу членів Дисциплінарної комісії і сформує орієнтири для професійної спільноти, як діяти в межах правового поля щоб не потрапляти під функцію Дисциплінарної Комісії. По-друге, на законодавчому рівні мають бути чітко встановлені вимоги щодо мотивування і обґрунтування рішень Комісії», — зазначив експерт проекту ЕС «Pravo-Juctise»і пояснив, що на сьогодні рішення Дисциплінарної комісії приймаються протокольно. І в таких протоколах відсутні мотиви і обґрунтування притягнення або не притягнення до відповідальності приватного виконавця.

«Така прогалина ускладнює судове оскарження рішення Дисциплінарної комісії. Суд, починаючи розглядати справи, стикається з ситуацією, коли дуже мало інформації для прийняття справедливого рішення», — акцентує увагу експерт.

По-третє, на думку експерта, потрібно вдосконалити на законодавчому рівні момент набрання чинності рішення Дисциплінарної комісії. Логічно закріпити, щоб таке рішення набувало чинності після закінчення строку його оскарження або з моменту набрання законної сили рішення суду.

«Якщо приватний виконавець дійсно здійснив грубе порушення, то йому не уникнути дисциплінарної відповідальності, навіть якщо таке рішення буде відтерміновано в часі на 2-3 місяці (час на судове оскарження). Але якщо члени Дисциплінарної комісії помилилися і суд стане на сторону приватного виконавця, то виникне ситуація, що держава реалізуючи каральну функцію, втратить на ці два-три місяці суб’єкта, який виконує корисні для держави функції, оскільки сприяє реалізації судових рішень, та приносить прибуток в держбюджет в вигляді сплати податків», — зазначив В’ячеслав Панасюк.

 Зазначимо, що законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів», підготовлений Міністерством юстиції, посилює каральну модель дисциплінарної відповідальності, зокрема: проектом пропонується запровадити підхід, відповідно до якого рішення Комісії можливо буде оскаржити лише за формальними підставами, позбавляючи приватного виконавця права на повноцінну апеляцію і перегляд його дисциплінарної справи судом.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що оголошено конкурс на посаду Дисциплінарного уповноваженого Асоціації приватних виконавців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва