Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%

14:22, 21 января 2021
Ставка залишилася на мінімальному в історії України рівні.
Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національний банк України ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 6,0% з 22 січня 2020 року. Про це повідомляє пресцентр НБУ.

Таким чином, ставка залишилася на мінімальному в історії України рівні.

«Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних. Національний банк залишається відданим своєму зобов’язанню щодо досягнення цілі з інфляції. Подальша монетарна політика спрямовуватиметься на забезпечення належного балансу між реакцією на інфляційні ризики та підтримкою відновлення економіки», - сказано у повідомленні.

Однак НБУ бере до уваги погіршення інфляційних очікувань наприкінці минулого року, а також посилення фундаментального тиску на ціни з боку споживчого попиту.

«Якщо вплив цих факторів посилюватиметься та не буде компенсований іншими факторами, зокрема суттєвим припливом капіталу, Національний банк підвищить облікову ставку. Це дасть змогу стримати прискорення інфляції в 2021 році та повернути її до цілі в 5% у 2022 році», - сказано у повідомленні.

За даними Нацбанку, у першій половині 2021 року інфляція прискориться, проте повернеться в цільовий діапазон 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року.

Окрім того, у 2020 році падіння економіки було значно меншим, ніж очікувалося, а в 2021 та в наступні роки інфляція зростатиме на рівні близько 4%, повідомили у  Нацбанку.

«За оцінками Національного банку, у 2020 році темп зниження реального ВВП становив 4,4%, що є меншим, ніж очікувалося в попередньому прогнозі (6%). Економіка України досить швидко відновлювалася в другому півріччі. Після проходження жорсткої фази карантину падіння ВВП сповільнилося до 3,5% р/р у ІІІ кварталі, цей тренд зберігся і в IV кварталі. Посилення карантинних обмежень у листопаді мало незначний вплив на ділову активність.

Швидке відновлення економіки зумовлене передусім зростанням внутрішнього споживання. Збільшення доходів громадян та видатків бюджету підтримує споживання на високому рівні...

У 2021 році економіка майже надолужить втрати від коронакризи – ВВП України зросте на 4,2% та продовжить зростати стрімкими темпами – близько 4% у 2022–2023 роках», - деталізували в НБУ.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Національний банк скасував ряд обмежень на валютні операції. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки