Незаконне відчуження 20 млн гривень арештованих коштів: САП скерувала справу до суду

19:29, 1 февраля 2021
До суду скеровано справу щодо незаконного відчуження 20 млн гривень арештованих коштів.
Незаконне відчуження 20 млн гривень арештованих коштів: САП скерувала справу до суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скеровано до суду обвинувальний акт у справі стосовно двох директорів та бухгалтера комерційних компаній, причетних до корупційних схем на ПАТ «Укрзалізниця», а також юрисконсульта одного з банків, підозрюваних у незаконному відчуженні 20 млн гривень, які перебували під арештом та підлягали конфіскації в дохід держави. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Обвинувальний акт скеровано до Солом’янського районного суду міста Києва для розгляду по суті.

Відомо, що у 2016 році викрито злочинну схему, за якою державне підприємство «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» (наразі філія «Центр управління промисловістю» ПАТ «Укрзалізниця») закуповувало у підконтрольних підприємств шпали та бруси за цінами на 80% вищими за середньоринкові. Як наслідок, протягом 2014-2016 років «Укрзалізниця» незаконно переплатила понад 13 млн гривень.

Один із керівників цих компаній визнав свою провину та у березні 2017 року з ним було укладено угоду про визнання винуватості. Обвинувальний вирок, винесений судом на підставі цієї угоди, набув законної сили у травні 2017 року і передбачав конфіскацію в дохід держави 20 млн гривень.

Іншому фігуранту цієї справи – колишньому посадовцю філії Укрзалізниці повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. У серпні 2017 року обвинувальний акт стосовно нього було скеровано до Солом’янського районного суду м. Києва.

Зважаючи на мільйонні збитки у справі, слідство ініціювало накладення арешту на кошти компаній, задіяних у вищевказаній корупційній схемі, а саме понад 20 млн гривень, які мали забезпечити відшкодування збитків.

Проте з’ясувалося, що вказані кошти всупереч судовим рішенням та вимогам законодавства, представники компаній відчужили на користь третіх осіб.

2 жовтня 2019 року трьом особам (двом директорам та бухгалтеру комерційних компаній, які були задіяні в злочинній схемі) було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 388 КК України («Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації»). 27 лютого 2020 року повідомлено про підозру ще одному учаснику злочину - юрисконсульту банку. Йому інкриміновано ч. 2 ст. 367 КК України («Службова недбалість»).

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, як будуть оцінювати доброчесність кандидатів на керівника САП.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва