Полтавський окружний адмінсуд просить сторони не надсилати конверти та марки

12:05, 22 октября 2021
Суд нагадав, що фінансування будь-яких видатків суду за рахунок інших джерел, в тому числі і відправлення документів за кошти учасників судового процесу, законодавством не передбачене.
Полтавський окружний адмінсуд просить сторони не надсилати конверти та марки
Джерело фото: poltava.to
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Полтавський окружний адміністративний суд попросив сторони не надсилати конверти та марки. Відповідна заява з’явилась на офіційному сайті суду.

«Останнім часом окремі громадяни – учасники судового процесу надсилають до суду конверти зі знаками поштової оплати (марками) з тим, щоб у подальшому вони були використані судом для надсилання копій судових рішень чи інших документів цим громадянам.

Згідно з частиною першою статті  148 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» фінансування всіх судів в Україні здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Фінансування будь-яких видатків суду за рахунок інших джерел, в тому числі і відправлення документів за кошти учасників судового процесу, законодавством не передбачене.

Окрім того, відповідно до статті 54 Закону України «Про запобігання корупції» державним органам забороняється одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатно грошові кошти або інше майно, нематеріальні активи, майнові переваги, пільги чи послуги.

Тому звертаємося до учасників судового процесу з проханням не надсилати до суду конверти зі знаками поштової оплати (марками), позаяк вони не будуть використовуватись та при першій нагоді повертатимуться громадянам – зокрема, при отриманні копій судових рішень  чи інших документів у канцелярії суду.

Полтавський окружний адміністративний суд в умовах недостатнього фінансування вживає всіх заходів для того, щоб право громадян на отримання копій судових рішень, інших документів було реалізоване. Проте, використання з цією метою будь-яких ресурсів, придбаних не за бюджетні кошти, не відповідає вимогам законодавства.

Нагадуємо, що для ознайомлення з текстом та для оскарження судового рішення достатньо знайти його в Єдиному державному реєстрі судових рішень у мережі Інтернет за посиланням або здійснити пошук рішення через закладку «Стан розгляду справ»  на сайті «Судова влада України».

Просимо взяти до уваги, що для примусового виконання судового рішення необхідний тільки виконавчий лист (ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження»). Виконавчий лист можна отримати у суді після набрання відповідним судовим рішенням законної сили, подавши (надіславши у будь-який спосіб, у тому числі засобами електронного зв’язку) відповідну заяву. Суд забезпечує направлення виконавчих листів громадянам, у тому числі й поштою.

Принагідно зазначаємо, що з 05 жовтня 2021 року розпочато офіційну роботу модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» та  «Електронний суд», які забезпечують своєчасне та належне повідомлення учасників судового процесу про дату, час та місце слухання справи і прийняті судом процесуальні рішення, а також надають можливість зберігання текстів судових рішень на будь яких-носіях чи їх роздрукування. Через вказані сервіси також можна подавати до суду будь-які документи та не дублювати їх поштою.  Для реєстрації в системі  Електронний суд/Електронний кабінет потрібно лише мати кваліфікований електронний підпис та скористатись посиланням або перейти до розділу «Офіційна електронна адреса» на офіційному веб-порталі «Судова влада України», — сказано у повідомленні.

Додамо, у «Слузі народу» повідомили, чого чекати судовій системі у найближчі два роки.

Крім того, В Офісі Президента обговорили реалізацію судової реформи в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube «Право ТВ», щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України