12 березня: яке сьогодні свято та головні події

09:21, 12 березня 2023
12 березня в Україні і світі святкують Міжнародний день шкільного харчування.
12 березня: яке сьогодні свято та головні події
Фото: jagran.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У неділю, 12 березня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

12 березня в Україні і світі святкують Міжнародний день шкільного харчування. Цього дня зазвичай піднімають важливі питання щодо харчування у закладах освіти, адже наші діти повинні їсти натуральні і корисні продукти для того, щоб рости здоровими і добре вчитися.

У США 12 березня зазвичай святкують День висаджування квітів. Він присвячений початку весняного сезону для садівників і квітникарів. В Сполучених Штатах захоплення квітами є досить популярним дозвіллям серед молоді і людей похилого віку.

Також 12 березня День організації домашнього офісу. Останнім часом це свято набуло особливої актуальності, адже домашній офіс став звичним явищем. Дуже важливо його правильно і зручно облаштувати.

А ще в світі святкують Всесвітній день боротьби з кіберцензурою. Це свято було запроваджене за ініціативою «Міжнародної амністії» та організації «Репортер без кордонів» 2008 року. Головна його мета — заохотити людство до розвитку свободи слова та рівних можливостей в інтернеті. Часто цього дня проводять тематичні розмови з IT-спеціалістами та інше.

12 березня — Всесвітній день боротьби з глаукомою. Ініціаторами створення виступили Всесвітня асоціація пацієнтів і Всесвітня організація товарист глаукоми 2008 року.

Також 12 березня святкують Всесвітній день ананаса. Всі поціновувачі цього екзотичного фрукта можуть відсвяткувати цікаву подію, яка була створена 1970 року фахівцями-селекціонерами, які займаються виведенням нових сортів плоду. Свято створили на честь винайдення нового сорту під назвою «Den Monte Cold».

Яке сьогодні церковне свято

12 березня в церковному календарі – день пам’яті святого Прокопія Декаполіта. Він був палестинським монахом VIII століття, борцем з іконоборством, святим та сповідником. Народився в місті Селевкія (нині у Йордані) в тій частині Палестини, яка в той час називалася Декаполісом. З юних років обрав чернечий спосіб життя, а тому присвятив себе духовному очищенню.

Календар важливих подій за 12 березня:

1229 рік — закінчився VI хрестовий похід: згідно з мирним договором між султаном Єгипту аль-Камілем і імператором Священної Римської імперії Фрідріхом II Гогенштауфеном, Єрусалим, Назарет та Вифлеєм передано хрестоносцям в обмін на мир;

1241 рік — монгольські війська на чолі з ханом Субедеєм штурмом оволодівають укріпленим Верецьким перевалом в Карпатах;

1365 рік — герцог Рудольф IV засновує Віденський університет;

1496 рік — євреїв виганяють з Сирії;

1622 рік — Католицька церква канонізує засновників Ордену єзуїтів, Ігнатія Лойолу та Франциска Ксав'єра;

1633 рік — польський король Владислав IV затверджує Петра Могилу митрополитом Київським і всієї Русі;

1812 рік — у Каракасі стається землетрус, який знищив місто та забрав життя 20 тисяч осіб;

1910 рік — футбольна збірна Англії розгромила команду Франції з рахунком 20:0;

1913 рік — Канберра стає столицею Австралії;

1930 рік — Магатма Ґанді з прихильниками виступають в Соляний похід, демонстративно та ненасильницьки порушуючи колоніальну соляну монополію Раджу;

1938 рік — війська Гітлера перетинають німецько-австрійський кордон; оголошено «аншлюс» обох держав;

1947 рік — президент США Гаррі Трумен висуває зовнішньополітичну програму («Доктрина Трумена»), згідно з якою Америка готова надавати допомогу усім «вільним народам» проти загрози комунізму; Туреччина та Греція отримували термінову допомогу;

1968 рік — Маврикій здобуває незалежність;

1989 рік — Тім Бернерс-Лі пропонує глобальний гіпертекстовий проєкт, нині відомий як Всесвітнє павутиння;

1992 рік — Україна встановлює дипломатичні відносини з Кубою;

1994 рік — перші 32 жінки ординовані у священики Церкви Англії у Бристольському соборі;

1999 рік — Чехія, Польща та Угорщина вступають до НАТО;

2000 рік — Папа Римський Іван Павло ІІ привселюдно вибачається за гріхи Католицької Церкви перед людством.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді