21 березня: яке сьогодні свято та головні події

10:15, 21 березня 2023
21 березня святкують Всесвітній день соціальної роботи.
21 березня: яке сьогодні свято та головні події
Фото: shutterstock
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 21 березня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

21 березня в Україні і світі — Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінаціїї. Подія була започаткована ООН 26 жовтня 1966 року, а дату святкування обрали на честь дня демонстрації (21 березня 1960 року), яка пройшла у Південно-Африканській республіці. Під час демонстрації поліція вбила 69 мирних демонстрантів.

Також 21 березня святкують Міжнародний день лялькаря. Ініціатором створення цього професійного свята став Дживадо Золфагаріхо 2000 року, а саму подію започаткували 2002 року.

А ще 21 березня — Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Подію створили за ініціативи Європейської асоціації синдрому Дауна 2006 року. Дату обрали не випадково. Вона розшифровується як причина синдрому (21.02 — три 21-х хромосоми). Міжнародного статусу подія набула 2007 року.

21 березня святкують Міжнародний день лісів. Важливе екологічне свято, яке було започатковане за ініціативи Організації Об'єднаних Націй 28 листопада 2012 року, у зв'язку з величезними втратами лісових насаджень. Раніше від 1971 року існувало свято Всесвітній день лісового господарства. Головна мета Міжнародного дня лісів полягає у збільшені поінформованості людства щодо цінності лісів та заклику до створення заходів для їхнього відновлення.

Також 21 березня святкують Всесвітній день домашнього господарства. Подія була започаткована Міжнародною федерацією домашнього господарства 1982 року. Але тільки від 2012 року почали вибирати щорічну основну тему свята. Головна мета цього дня в поширені інформації щодо домашнього господарства і грамотної економіки, наголошені на розвитку нової професії домогосподаря/домогосподарки.

А ще 21 березня Всесвітній день соціальної роботи. Свято було започатковане Міжнародною асоціацією шкіл соціальної роботи та Міжнародною федерацією соціальних працівників 1983 року. Головна мета дня полягає в привернені уваги суспільства і влади до проблеми соціальної незахищенності, обмін досвідом представниками різних держав та розвиток соціальної сфери.

21 березня святкують Всесвітній день поезії. Був встановлений за ініціативою ЮНЕСКО для підтримки мовного різноманіття за допомогою віршів та сприяння дрібним видавництвам. Точно невідомо, коли люди почали складати віршовані твори. Але зрозуміло, що в тій чи тій формі поезія існує вже не одне тисячоліття. Найдавнішим підтвердженням є Епос про Гільгамеша, записаний клинописом на глиняних табличках в Давній Месопотамії приблизно в XVIII – XVII столітті до нашої ери.

Яке сьогодні церковне свято

21 березня в церковному календарі – день пам’яті Феофілакта Сповідника. Жив він у Константинополі під час іконоборчої єресі в VIII столітті. Коли імператор-іконоборець Лев IX Хазар замінив на престолі імператор Костянтин VI.

Календар важливих подій за 21 березня:

630 рік — візантійський імператор Іраклій відбиває у сасанідів Хрест Ісуса Христа і повертає його до Єрусалиму;

1804 рік — уводять в дію Кодекс Наполеона;

1844 рік — початок календаря бахаї;

1884 рік — у Франції з ініціативи Вальдека-Руссо скасовують заборону на створення профспілок, що діяла від 1791 року;

1927 рік — у Києві виходить перший номер української "Літературної газети";

1935 рік — на вимогу Реза Шах Пахлаві іноземні держави починають називати Персію Іраном;

1945 рік — під час помилкового нальоту союзницьких ВПС на школу в Копенгагені гине 125 цивільних данців, у тому числі 86 школярів;

1961 рік — відбувається перший концерт групи The Beatles (Ліверпуль, The Cavern Club);

1980 рік — президент США Джиммі Картер закликає до бойкоту Олімпійських ігор у Москві;

1990 рік — Намібія стає незалежною від Південної Африки.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва