Перейдено межу. Під загрозою життя суддів

18:46, 13 червня 2017
Одеський суддя піддався тиску активістів. Чого хотіли домогтися громадські активісти, обливаючи двір судді кров'ю.
Перейдено межу. Під загрозою життя суддів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суддя Одеського апеляційного господарського суду Віктор Головей звернувся за захистом до Вищої ради правосуддя.

Причиною стало те, що активісти закидали двір служителя Феміди сміттям і скляними пляшками з кров'ю, а через кілька днів влаштували акцію протесту, заблокувавши роботу відразу двох одеських судів. У тому, що ж викликало обурення громадськості, спробувала розібратися «Судово-юридична газета».

Яблуко розбрату

Як можна зрозуміти з коментарів учасників конфлікту, Одеський апеляційний господарський суд повинен вирішити спір, що виник через 33 гектари прибережної території у Фонтанці. Ініціатором розгляду стало ДП «Маккенлі», що звернулося з позовом до ТОВ «Рів'єра 2» про визнання договору суборенди недійсним. Третьою стороною в спорі є кооператив «Захисник», який взяв оспорювану територію в субсуборенду.

Свій початок історія бере в 2007 році. Тоді між Фонтанською сільрадою та ДП «Маккенлі» був укладений договір оренди ділянки в 33 га, що фактично займає весь берег села. Здійснювалася оренда нібито для проведення робіт з укріплення берегової лінії, реконструкції набережної, а також для того, щоб відселити людей з аварійно-небезпечного узбережжя. Відселення планувалося проводити в багатоквартирні будинки, для будівництва котрих ДП «Маккенлі» отримало від сільради ще одну ділянку посеред села.

У лютому 2016 року ДП «Маккенлі» очолив адвокат Денис Приміч.

Пізніше було з'ясовано, що роком раніше ДП «Маккенлі» уклало договір з ТОВ «Рів'єра 2» про передачу 33 га землі в суборенду, а «Рів'єра 2» в свою чергу передала ділянку в субсуборенду обслуговуючому кооперативу воїнів АТО «Захисник» на 40 років. Денис Приміч впевнений у тому, що договір про оренду між ДП «Маккенлі» та ТОВ «Рів'єра 2» був укладений неправомірно колишнім керівником ДП з використанням старої печатки підприємства. Саме тому ДП звернулося до суду з позовом про визнання договору оренди недійсним.

Обурення громадськості

На стадії судового розгляду в процес побажали вступити учасники АТО, яким ТОВ «Рів'єра 2» пообіцяло передати в користування прибережну територію. При цьому ані саме ТОВ, ані воїнів не збентежив той факт, що можливості використання зазначеної землі, як рекреаційної зони, а також зони, схильної до зсувних процесів, дуже обмежені, а такий термін, як «субсуборенда», взагалі не передбачений чинним законодавством.

07.06.2017 року, в день слухання справи в Одеському апеляційному господарському суді, громадські активісти у військовій формі і цивільному одязі підійшли до будівлі установи. Вони палили шини перед судом, блокували двері в зал засідання і використовували сльозогінний газ. Дії громадських діячів не тільки зірвали розгляд справи, але й паралізували роботу відразу двох судів, що перебувають в під одним дахом.

Передбачаючи прояв активної громадської позиції зацікавленими особами, в Одеському апеляційному господарському суді завчасно звернулися до поліції з проханням забезпечити охорону порядку. Однак, як повідомили редакції учасники процесу, кількість громадських діячів у декілька разів перевищила кількість правоохоронців, що все ж не завадило останнім припинити незаконні дії «активістів» і підтримати громадський порядок.

Юристи, втягнуті в орбіту процесу з боку позивача, негайно засудили форму акції волевиявлення, в котрій та була проведена громадськістю. Про факти порушення порядку біля будівлі суду Одеський апеляційний господарський суд повідомив Вищу раду правосуддя.

Кров і скло

Як з'ясувалося пізніше, ця подія виявилася тільки другою частиною «марлезонського балету».

За кілька днів до засідання до будинку Віктора Головея, який входить до складу колегії, що розглядає «орендний» спір, під'їхали близько 30 невідомих осіб. Використовуючи звукопідсилювачі, непрохані гості включили музику і вигукували образи на адресу судді. Тривала акція понад дві години. При цьому в будинку служителя Феміди, крім нього, перебували члени родини: дружина, син-інвалід і малолітня онука, — які також зазнали психологічного тиску.

У той же день активісти заблокували двома автомобілями транспортний засіб судді і також вигукували образи, а вночі з 03.06.2017 на 04.06.2017 невідомі закидали двір Віктора Головея сміттям та скляними пляшками з кров'ю.

За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження. Крім цього, суддя звернувся до Вищої ради правосуддя, Генеральну прокуратуру України, а також до ГО «Асоціація суддів господарських судів України».

«Вважаю, що такі дії є тиском на суддю з метою примусити до прийняття конкретного рішення і містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 376 (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити здійсненню ним службових обов'язків або добитися винесення неправосудного рішення), ч. 1 ст. 377 (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів, у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя)», — зазначив у зверненнях Віктор Головей.

У свою чергу ГО «Асоціація суддів господарських судів України», за фактами неправомірних дій стосовно судді та тиску на суд, що мали місце 03-04.06.2017 та 07.06.2017, ініціювала ряд звернень до Вищої ради правосуддя, Ради суддів України і Генеральної прокуратури.

08.06.2017 Рада суддів України прийняла рішення визнати зазначені події незаконним втручанням в діяльність суддів і впливом на суд.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду