Українські біженці з 25 липня не зможуть обміняти готівкову гривню за кордоном

13:19, 22 липня 2022
Через рішення НБУ банк Raiffeisen та інші банки припинять обмін готівкової гривні на іноземну валюту за межами України.
Українські біженці з 25 липня не зможуть обміняти готівкову гривню за кордоном
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Австрійська банківська група Raiffeisen припиняє обмін готівкової гривні на іноземну валюту за межами України.

«Національний банк України вніс 21 липня зміни до своїх нормативних документів, згідно з якими, починаючи з понеділка 25 липня 2022 року, комерційним банкам України буде заборонено купувати готівкову гривню в іноземних фінансових установ.

Тому банки групи Райффайзен в Австрії, Словаччині, Угорщині та Чехії припиняють обмін готівкової гривні із зазначеної дати.

Нагадаємо, що за час надання цієї послуги українці обміняли понад 1,1 млрд грн готівкою на місцеву валюту у мережі Групи Райффайзен. Райффайзен Банк першим серед українських банків забезпечив перевезення гривневої готівки з Європи до України», – повідомили в українському Райффайзен Банку.

Таким чином, це рішення Raiffeisen спричинене новим валютним регулюванням НБУ. Відповідно, й інші міжнародні банківські групи, наприклад, угорський OTP Bank або французький BNP Paribas тощо, також у понеділок 25 липня припинять такий обмін валют.

У постанові НБУ №154 від 21 липня зазначено, що з 25 липня українські банки позбавляються права купувати готівку у гривнях у іноземних фінансових установ за безготівкову іноземну валюту в обсязі, що не перевищує в еквіваленті 1 млн євро на день.

Наприклад, австрійський Raiffeisen міг обмінювати в касах банку готівкову гривню на готівковий євро, після чого готівкова гривня продавалася українському Райффайзен Банку за безготівковий євро, який перераховувався на рахунок Raiffeisen.

Цю схему було запроваджено банками з дозволу НБУ, щоб українські біженці, які поїхали до ЄС із гривневою готівкою, могли її обміняти на місцеву валюту – євро, злоті, форинти. Раніше це було неможливо, оскільки гривня не є валютою, що вільно конвертується.

Зазначимо, що курс долара в Україні 22 липня вже наближається до 40 грн. За прогнозами експертів, він може сягнути 50 грн за долар.

Також ми писали, що через рішення Нацбанку вартість побутової техніки зросла вдвічі. Очікується і зростання цін на пальне.

Крім того, рішення НБУ обмежити можливість розраховуватися за кордоном вдарить по волонтерах.

У НБУ вважають, що до кінця року інфляція в Україні сягне 30 відсотків.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду