Рада закликала включити РФ до «чорного списку FATF»

16:08, 15 серпня 2022
«Верховна Рада закликає Президента FATF звернутися до регіональних органів по типу FATF (FSRBs) з вимогою припинити членство російської федерації та позбавити останню статусу спостерігача у цих органах. Включити російську федерацію до "чорного списку" ("Списку юрисдикцій з високим рівнем ризику, на які поширюється заклик до дії") та публічно повідомити про це рішення».
Рада закликала включити РФ до «чорного списку FATF»
Фото: 24tv.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада закликала членів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (FATF) виключити зі свого складу Росію та включити країну-окупанта до «чорного списку» організації. За відповідне звернення проголосували 305 народних депутатів.

Як зазначається у зверненні, з початку повномасштабного російського військового вторгнення по 24 липня 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 12 272 жертви серед цивільного населення України, а Командування Повітряних Сил Збройних Сил України зафіксувало пуски по Україні більше трьох тисяч російських ракет різних типів (авіаційних – класу «повітря-земля», ракет оперативно-тактичних комплексів «Точка-У», «Іскандер», а також ракет «Онікс» берегового комплексу «Бастіон»).

Парламентарі зазначають, що згідно зі статтею 2 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, «будь-яка особа чинить злочин за змістом цієї Конвенції, якщо вона будь-якими методами, прямо чи опосередковано, незаконно та умисно надає кошти або здійснює їх збір з наміром, щоб вони використовувались, або при усвідомленні того, що вони будуть використані на те, щоб викликати смерть будь-якої цивільної особи або будь-якої іншої особи, яка не бере активної участі у воєнних діях в ситуації збройного конфлікту».

«Згідно Глосарію FATF, який є невід’ємною частиною міжнародних стандартів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, тероризм віднесено до списку визначеної категорії правопорушень», - наголошується у зверненні.

Депутати закликають пленум FATF негайно призупинити членство російської федерації у FATF, а у разі подальшого продовження агресивної війни розпочати процедуру її виключення з FATF.

«Верховна Рада закликає Президента FATF звернутися до регіональних органів по типу FATF (FSRBs) з вимогою припинити членство російської федерації та позбавити останню статусу спостерігача у цих органах. Включити російську федерацію до "чорного списку" ("Списку юрисдикцій з високим рівнем ризику, на які поширюється заклик до дії") та публічно повідомити про це рішення», - наголошується у зверненні.

Включення країни до «чорного списку FATF» ускладнює співпрацю бізнесу країни, що потрапила до нього з іноземними контрагентами. Операції такої країни ретельно перевіряються. Часом банки відмовляються від транзакцій у зв’язку з небажанням отримати додаткові питання від контролюючих органів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Польща анонсувала припинення видачі віз громадянам Росії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва