У TikTok новий тренд quiet quitting: що означає «тихе звільнення» і чому міленіали масово записують ролики

11:28, 23 серпня 2022
У соцмережах тренд #quietquitting: молоді співробітники демонструють розчарування в ідеї, що повна віддача в роботі призведе до просування по службі, збільшення зарплати та особистого самовдосконалення.
У TikTok новий тренд quiet quitting: що означає «тихе звільнення» і чому міленіали масово записують ролики
Фото: flexjobs.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У соцмережах TikTok і Twitter набирає популярності тренд quiet quitting, або «тихе звільнення». Це не звільнення в прямому сенсі, але такий підхід до роботи, коли співробітник відмовляється виконувати понаднормові завдання і вимикає комп'ютер.

Як вважають послідовники Quiet quitting, це допомагає встановити чіткі межі між роботою та особистим життям, знизити стрес і позбавитися від емоційного вигоряння. Сотні учасників тренду розповідають, як стали менше працювати, змогли відчути реальне життя і досягли більшого результату.

Тренд почався з ролика у TikTok, від користувача zaidleppelin, опублікованого в кінці липня. У ньому користувач розповідає, що «тихе звільнення» має на увазі відмову від менталітету «культури метушні», згідно з яким робота має бути частиною вашого життя. «Ваша цінність як особистості не визначається вашою працею»,— заявляє zaidleppelin.

Про quiet quitting пишуть великі ЗМІ. Наприклад, CNN, Bloomberg та ін. У вірусного ролика більше трьох мільйонів переглядів, а сумарно тик-токи з хештегом #quietquitting переглянули понад 6,5 млн разів.

Як зазначають американські ЗМІ, в останні роки зростає розчарування в ідеї, що повна віддача в роботі і компетентність призведуть до просування по службі, збільшення зарплати та особистого самовдосконалення. Тому виник контркультурний рух проти «культури метушні».

WSJ зазначає, що частіше про відсутність сенсу у своїй роботі говорять представники нового покоління та молоді працівники. На це впливає кілька факторів — багато молодих співробітників отримали свій перший робочий досвід під час пандемії, коли рівень роз'єднаності між людьми зріс.

Друга причина: майже всі вони - активні користувачі соцмереж, а алгоритми TikTok влаштовані таким чином, що коли відео про quiet quitting стає популярним, соцмережа відображатиме подібні ролики все більше і більше. Це дозволяє людям зрозуміти, що інші переживають схожі почуття, і відчути спільність.

24-річна Пейдж Вест розповіла WSJ, що почала перенапружуватися після року роботи транспортним аналітиком у Вашингтоні. Стрес був настільки сильним, що у неї випадало волосся і з'явилося безсоння. Тоді дівчина вирішила не працювати більше 40 годин на тиждень, не проходити додаткове навчання і не спілкуватися з колегами.

У відповідь на тренд quite quitting в TikTok почали з'являтися і ролики, які критикують такий підхід до роботи. Їхні автори вважають «тихе звільнення» лише відмовкою, а не панацеєю від емоційного вигоряння або дискомфорту на робочому місці.

24-річний розробник програмного забезпечення та музикант Зайд Хан, який створив популярне відео про «тихе звільнення» на TikTok, сказав, що почав вивчати «трудову реформу» під час Covid-19, коли його робота стала всепоглинаючою.

«Я зрозумів, що незалежно від того, скільки роботи я зроблю, я не побачу тієї віддачі, на яку розраховую», - сказав він.

Згідно зі звітом, опублікованим Американською психологічною асоціацією у січні, вигоряння та стрес, з якими зіткнувся Хан, під час пандемії досягли рекордно високого рівня у всіх галузях.

25-річний Антрелл Вінінг працює менеджером проектів у фінансовій сфері. Як підробіток, у неробочий час він створює контент у соціальних мережах про технологічну індустрію та трудове життя міленіалів та покоління Z. Після того, як Антрелл кинув медичну школу, щоб продовжити кар'єру в галузі технологій, він працює, щоб допомогти іншим зробити аналогічні зміни в кар'єрі . За його словами, маючи близько 30 000 передплатників TikTok, він заробляє гроші, пропонуючи консультаційні послуги з питань кар'єри та резюме, а також завдяки партнерським відносинам з компаніями. Для нього тихе звільнення означає встановлення кордонів, щоб він мав час та енергію для реалізації свого улюбленого проекту.

В одному відео, яке висміює «тихе звільнення» у дії, він захлопує свій ноутбук посеред зустрічі в Zoom о 17:00.

У той же час, як пише Bloomberg, «тихе звільнення» стало вірусним під час глибокої невизначеності на ринку праці. В умовах боротьби за таланти та великої кількості вільних робочих місць наймані працівники здобули гору над своїми босами. Але рецесія, що насувається, і звільнення у великих компаніях, таких як Apple Inc., Peloton Interactive Inc. та Walmart Inc., вказують на те, що баланс сил може змінитися і співробітникам самим доведеться боротися за роботу.

Нове опитування, проведене консалтинговою фірмою PwC, показало, що половина респондентів у США заявили, що скорочують чисельність персоналу або планують це зробити. У липневому звіті Joblist говориться, що 60% претендентів вважають більш важливим знайти нову роботу зараз, поки економічні умови не змінилися.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області