Стефанчук: Законопроект 7662 про реформу Конституційного Суду буде внесено до зали найближчим часом

16:00, 25 серпня 2022
Руслан Стефанчук зустрівся з Главою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом і розповів, що проект про реформу КСУ будуть голосувати найближчим часом.
Стефанчук: Законопроект 7662 про реформу Конституційного Суду буде внесено до зали найближчим часом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Спікер Верховної Руслан Стефанчук під час зустрічі з Главою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом зазначив, що «прапор ЄС у стінах Парламенту — це не лише честь для нас, але й обов’язок виконати всі вимоги, аби до кінця року розпочати перемовини про членство України в ЄС». Про це повідомив сам Руслан Стефанчук.

За словами спікера, «найближчим часом до зали Верховної Ради України буде внесено законопроект №7662 про реформу Конституційного Суду щодо запровадження конкурсного відбору суддів КС».

При цьому, як раніше писала «Судово-юридична газета», хоча й вимогу стосовно конкурсних засад та участі міжнародних експертів у відборі суддів Конституційного Суду озвучила Європейська комісія у плані реформ для початку перемовин про вступ України до ЄС, і Венеційська комісія (озвучує протягом декількох років), але парламент обрав суддею КСУ Ольгу Совгирю за звичними правилами.

На думку ж глави Представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса, обрання Верховною Радою України без конкурсної процедури Ольги Совгирі після надання відповідних рекомендацій Єврокомісією та Венеційською комісією не суперечить тим вимогам, що поставлені до України.

Так, на запитання Європейської правди «Рада призначила суддею КС Ольгу Совгирю в обхід вимог та без відбору. Чи це руйнує наші шанси виконати критерії?» Матті Маасікас відповів: «Ні, не руйнує. Виконання рекомендації ЄС означає ухвалення нових законів. Тут йдеться про абсолютно нову процедуру відбору суддів – змагальну, прозору. Ми, як ЄС, не маємо конкретного набору правил чи рекомендацій, який вигляд повинна мати ця процедура. Це має вирішити Україна».

За його словами, новий законопроект «про реформу КСУ» буде оцінений Венеційською комісією, з якою ЄС дуже тісно співпрацює.

«Тож робота з вивчення цього проєкту вже триває», - додав він.

Нагадаємо, що за чинними нормами двох суддів КСУ мав би обрати і з’їзд суддів України, який спочатку планувався на липень.

Але з огляду на заяву спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука та внесення законопроектів щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах 7662  та про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з’їзду суддів України 7663, З’їзду суддів України, вочевидь, доведеться заповнювати свої дві вакансії в Конституційному Суді за новими правилами за участі міжнародних експертів.

Відповідно до змін створюється Дорадча група експертів «з метою сприяння органам, що призначають суддів Конституційного Суду, у оцінці моральних якостей і рівня компетентності у сфері права кандидатів на посаду судді Конституційного Суду».

Дорадча група діє у складі 6 членів, які обираються безстроково та беруть участь в її роботі на громадських засадах.

До складу Дорадчої групи входять:

1) одна особа, визначена Президентом України;

2) одна особа, визначена Верховною Радою України;

3) одна особа, визначена з’їздом суддів України;

4) одна особа, визначена Венеційською комісією;

5) дві особи, визначені міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх 5 років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції.

Зауважимо, що окрім законопроекту №7662 про реформу Конституційного Суду, за словами Стефанчука, на порядку денному будуть й інші «євроінтеграційні» закони.

«Також розглянемо законопроект №6320, який стосується розробки фінансових заходів боротьби з відмивання грошей (FATF) та проект Закону  “Про медіа”

Наразі завершуємо роботу над законопроектом про національні спільноти.

Як зазначив Матті Маасікас - у нас хороший темп», - додав спікер.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду