Обирати суддів Конституційного Суду будуть за рекомендацією Дорадчої групи: внесено законопроект

18:58, 12 серпня 2022
З’їзду суддів України, вочевидь, доведеться заповнювати свої дві вакансії в Конституційному Суді за новими правилами за участі міжнародних експертів.
Обирати суддів Конституційного Суду будуть за рекомендацією Дорадчої групи: внесено законопроект
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше й писала «Судово-юридична газета», свою квоту з двох вакансій суддів КСУ з’їзд суддів може заповнити вже на конкурсних засадах, на відміну від Верховної Ради, яка нещодавно призначила суддею Конституційного Суду Ольгу Совгирю.

Так, 12 серпня у Верховній Раді зареєстрували законопроекти стосовно нового порядку відбору і призначення суддів Конституційного Суду України. Авторами обох є депутати, зокрема новий голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов.

Це законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах 7662  та про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з’їзду суддів України 7663. 

Відповідно до змін створюється Дорадча група експертів «з метою сприяння органам, що призначають суддів Конституційного Суду, у оцінці моральних якостей і рівня компетентності у сфері права кандидатів на посаду судді Конституційного Суду».

Дорадча група діє у складі 6 членів, які обираються безстроково та беруть участь в її роботі на громадських засадах.

До складу Дорадчої групи входять:

1) одна особа, визначена Президентом України;

2) одна особа, визначена Верховною Радою України;

3) одна особа, визначена з’їздом суддів України;

4) одна особа, визначена Венеційською комісією;

5) дві особи, визначені міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх 5 років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції.

Членом Дорадчої групи може бути особа, яка:

1) на день призначення досягла 40 років;

2) має вищу юридичну освіту ступеня магістра, здобуту в Україні, та/або вищу юридичну освіту відповідного ступеня, здобуту за кордоном;

3) має стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше 15 років;

4) має високі моральні якості;

5) є правником із визнаним рівнем компетентності;

6) відповідає критерію політичної нейтральності.

Членом Дорадчої групи не може бути особа, яка зокрема:

  • є членом або обіймає посаду в політичній партії, іншій організації, яка має політичні цілі або бере участь у політичній діяльності, або відповідала цим критеріям протягом останніх двох років;
  • є обраною на виборну посаду в органі державної влади чи органі місцевого самоврядування, має представницький мандат, або відповідала цим критеріям протягом останніх двох років;
  • є суддею, прокурором, слідчим, дізнавачем, державним службовцем або обіймає політичну посаду відповідно до Закону України "Про Кабінет Міністрів України» тощо.

Дорадча група є повноважною за умови наявності в її складі щонайменше 4 членів (однак тут слід врахувати перехідні положення, про які йдеться нижче).

Дорадча група ухвалює рішення щонайменше чотирма голосами. Рішення Дорадчої групи оформлюються у формі протоколу та підлягають опублікуванню на офіційному вебсайті Конституційного Суду протягом трьох днів з дня їх ухвалення, якщо інші строки не встановлено цим Законом.

Організаційно-технічне забезпечення діяльності Дорадчої групи покладається на Секретаріат Конституційного Суду у межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на відповідний рік на фінансування діяльності Конституційного Суду.

Порядок обрання суддів КСУ з’їздом суддів

З’їзд здійснює призначення на посаду судді Конституційного Суду таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів у два етапи:

1) таємне рейтингове голосування;

2) таємне голосування про призначення на посаду судді Конституційного Суду.

До бюлетеня для таємного рейтингового голосування включаються кандидати, рекомендовані Дорадчою групою на посаду судді Конституційного Суду. За результатами таємного рейтингового голосування формується рейтинг кандидатів. Рейтинг кандидатів на посаду судді Конституційного Суду формується у вигляді списку. Навпроти прізвища кожного із кандидатів зазначається кількість отриманих ним голосів делегатів З’їзду.

Прізвища кандидатів у списку розміщуються, починаючи від найбільшої до найменшої кількості отриманих голосів. Після підрахунку голосів та формування рейтингу кандидатів головуючий на З’їзді доповідає про результати таємного рейтингового голосування.

До бюлетеня для таємного голосування про призначення на посаду судді Конституційного Суду включається той кандидат, який за підсумками таємного рейтингового голосування отримав найбільшу кількість голосів обраних делегатів З’їзду. З’їзд призначає кандидата на посаду судді Конституційного Суду таємним голосуванням більшістю голосів від числа обраних делегатів З’їзду.

Якщо за результатами таємного голосування кандидат не отримав більшість голосів обраних делегатів З’їзду, його кандидатура вважається відхиленою, проводиться повторне таємне голосування. До бюлетеня для повторного таємного голосування про призначення на посаду судді Конституційного Суду включається наступний за рейтингом кандидат. Якщо за результатами повторних таємних голосувань жоден кандидат не отримав більшість голосів обраних делегатів З’їзду, невідкладно оголошується новий конкурс, який проводиться у порядку, визначеному цим Законом.

Разом з тим, у Прикінцевих та перехідних положеннях законопроекту визначено, що для цілей утворення Дорадчої групи експертів застосовуються такі особливості:

1) Дорадча група експертів вважається утвореною за умови визначення 6 її членів усіма суб’єктами формування;

2) повноваження щодо визначення особи до складу Дорадчої групи експертів замість з’їзду суддів України здійснює Рада суддів України.

Для цілей утворення Дорадчої групи експертів:

1) Президент України протягом 30 днів з дня набрання чинності цим Законом визначає особу до складу Дорадчої групи експертів, про що видає указ;

2) Апарат Верховної Ради України, за поданням комітету Верховної Ради України, до предмета відання якого належать питання правового статусу Конституційного Суду України, протягом п’яти днів з дня набрання чинності цим Законом оприлюднює на офіційному вебсайті Верховної Ради України оголошення про початок прийняття пропозицій щодо кандидатури до складу Дорадчої групи експертів від депутатських фракцій (депутатських груп);

3) Рада суддів України протягом 30 днів з дня набрання чинності цим Законом визначає особу до складу Дорадчої групи експертів, про що приймає рішення;

4) МЗС протягом 5 днів з дня набрання чинності цим Законом формує перелік міжнародних та іноземних організацій та звертається до суб’єктів формування Дорадчої групи експертів.

Дорадча група експертів протягом тридцяти днів з дня її утворення:

1) проводить перше засідання, на якому обирається голова та секретар Дорадчої групи експертів;

2) затверджує Положення про Дорадчу групу експертів.

З дня набрання чинності цим Законом усі процедури відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах, розпочаті суб’єктами призначення та не завершені станом на день набрання чинності цим Законом, вважаються припиненими без окремого рішення суб’єктів призначення.

Особи, які брали участь у процедурах відбору кандидатур на посаду судді КСУ на конкурсних засадах, але не були призначені станом на день набрання чинності цим Законом, вважаються такими, що не призначені на посаду судді Конституційного Суду України.

Такі особи мають право взяти участь у процедурах відбору на конкурсних засадах.

Органи, які призначають суддів Конституційного Суду України, невідкладно, але не пізніше тридцяти днів з дня набрання чинності цим Законом, оголошують про проведення конкурсу на вакантні станом на день набрання чинності цим Законом посади суддів Конституційного Суду України. Новий конкурс на посаду судді Конституційного Суду України проводиться у порядку, встановленому цим Законом.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва