Посол ЄС в Україні: Призначення суддею КСУ Ольги Совгирі не руйнує прогрес України у виконанні критеріїв реформ

11:00, 25 серпня 2022
Посол ЕС в Україні, голова представництва Євросоюзу Матті Маасікас констатував «прогрес щодо судової реформи».
Посол ЄС в Україні: Призначення суддею КСУ Ольги Совгирі не руйнує прогрес України у виконанні критеріїв реформ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», вимогу стосовно конкурсних засад та участі міжнародних експертів у відборі суддів Конституційного Суду Венеційська комісія озвучує протягом декількох років. Однак парламент обрав суддею КСУ Ольгу Совгирю за звичними правилами.

За чинними нормами двох суддів КСУ мав би обрати і з’їзд суддів України, який спочатку планувався на липень.

Але з огляду на заяву спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука та внесення законопроектів щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах 7662  та про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з’їзду суддів України 7663, З’їзду суддів України, вочевидь, доведеться заповнювати свої дві вакансії в Конституційному Суді за новими правилами за участі міжнародних експертів.

Посол ЕС в Україні, голова представництва Євросоюзу Матті Маасікас заявив, що призначення Верховною Радою Ольги Совгирі не руйнує того плану реформ, який прописала Єврокомісія для України, незважаючи на критику з боку т. зв. «антикорупційних» організацій, що зосереджені на судовій реформі. 

Нижче наводимо уривок з інтерв’ю Посла Європейській правді.

– Перша рекомендація у списку ЄС стосується Конституційного суду. Україна зобов’язалася розробити і дотримуватися процедури конкурсного відбору суддів. Але щойно ми отримали статус кандидата, Київ почав рух у протилежний бік: Рада призначила суддею КС Ольгу Совгирю в обхід вимог та без відбору. Чи це руйнує наші шанси виконати критерії?

– Ні, не руйнує.

Виконання рекомендації ЄС означає ухвалення нових законів. Тут йдеться про абсолютно нову процедуру відбору суддів – змагальну, прозору. Ми, як ЄС, не маємо конкретного набору правил чи рекомендацій, який вигляд повинна мати ця процедура. Це має вирішити Україна.

Але законопроєкт про це, який вже готовий, буде оцінений Венеційською комісією, з якою ЄС дуже тісно співпрацює. І ми за останні роки вже маємо непоганий досвід, щоб оцінити, що працюватиме, а що ні. Тож робота з вивчення цього проєкту вже триває.

– Іноді видається – як і у випадку з Совгирею, – що Євросоюз зараз готовий закривати очі на проблеми з демократією. Є проблеми і у сфері медіа. Влада припинила трансляцію трьох телеканалів, близьких до опозиції. А Євросоюз про це нічого не каже.

– Маю зізнатися, іноді буває таке, що до мене приходять опозиційні політики або хтось інший. І вони звертаються до мене з проханням: слухайте, влада робить дещо погане, чи не могли б ви на це відреагувати. Мовляв, от я не можу, то будь ласка, ви.

Ні, це так не працює. Це по-перше.

По-друге. Ми дуже детально спостерігаємо за усім у цій сфері, і повірте, у нас є достатньо експертів, щоб мати коректні оцінки.

Але ситуація у часи війни – м’яко кажучи, особлива.

І якщо ви спитаєте мене, що є загрозами свободі слова в Україні, то перше, що я назву – це фізична безпека журналістів, а друге – економічна стійкість видань.

Є баланс, який доводиться шукати у воєнний час. Ми також знаємо, що президент та українська держава у цілому мають високу підтримку суспільства.

Але ми також дуже уважно стежимо за ситуацією з цими трьома телеканалами. І тут потрібно знаходити баланс.

– Серед рекомендацій ЄС є дуже нечіткі. Наприклад, один з критеріїв звучить так: "посилити боротьбу з корупцією". Його можна оцінити і як "виконаний", і як "не виконаний" залежно від бажання того, хто оцінює. Чи це не стане приводом загальмувати визнання того, що Україна виконала критерії?

– Ви абсолютно праві в тому, що це не точні науки. Ці критерії не викладеш юридично чітко. Наприклад, було б абсолютно неприйнятно писати, що Україна має винести Х обвинувальних вироків, і тоді ви виконали критерій. Ні!

Але повірте, ЄС та Україна мають такий тривалий та глибокий досвід співпраці у сфері боротьби з корупцією, що ми дуже добре можемо оцінити, коли є прогрес.

– А взагалі реально досягти того стану в боротьбі з корупцією, щоб ЄС сказав: "Так, ми задоволені"?

– Якби це було неможливо, то цієї вимоги там не було б. Звичайно, це можливо!

Але я хочу відзначити, що зараз українська влада просувається якнайшвидше саме за критеріями щодо боротьби з корупцією та втіленням судової реформи. Ви нарешті призначили голову Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП).

– Питання ЄС щодо САП зняті? Чи ви ще слідкуєте за розвитком подій і можуть бути нюанси?

– Ця рекомендація виконана.

Також є прогрес щодо судової реформи.

За порадами та з урахуванням заперечень Етичної ради призначені Маселко та Мороз – високошановні юристи, яких поважає дуже активна і прискіплива українська антикорупційна спільнота. Це дуже позитивний розвиток подій.

Процес відбору нового глави НАБУ готовий до запуску. Є також позитивний розвиток у пошуку нового очільника агенції з повернення активів.

Ви знаєте, що корупційний імідж України у світі був однією з проблем, з якими стикалася ваша держава. І я дуже радий, що саме у цій сфері зараз є швидкий прогрес.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду