Руслан Стефанчук: Я хочу, щоб до КСУ заходили нові люди, відповідно до нових процедур

16:09, 1 вересня 2022
За словами Руслана Стефанчука, буквально в найближчі пів року-рік «у дуже багатьох» суддів Конституційного Суду збігають повноваження, а нові люди будуть заходити до КСУ за новими процедурами.
Руслан Стефанчук: Я хочу, щоб до КСУ заходили нові люди, відповідно до нових процедур
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», вимогу про конкурсні засади та участь міжнародних експертів у відборі суддів Конституційного Суду Венеційська комісія озвучує протягом кількох років. Така ж рекомендація міститься у переліку Єврокомісії стосовно вимог, які поставлені перед Україною для початку перемовин щодо членства в ЄС. Однак парламент обрав суддею КСУ народного депутата від «Слуги народу» Ольгу Совгирю за звичними правилами, без участі «міжнародників». При цьому Посол ЕС в Україні, голова представництва Євросоюзу Матті Маасікас вважає, що призначення Верховною Радою Ольги Совгирі за старими правилами без конкурсної процедури не руйнує того плану реформ, який прописала Єврокомісія для України.

За чинними нормами двох суддів КСУ мав би обрати і з’їзд суддів України, який спочатку планувався на липень. Потім в РСУ вирішили перенести його дату.

А тепер З’їзду суддів доведеться заповнювати свої дві вакансії в Конституційному Суді за новими правилами за участі міжнародних експертів.

Раніше ми розповідали, що до Ради внесли законопроекти про удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах 7662  та про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з’їзду суддів України 7663. Відповідно до змін створюється Дорадча група експертів «з метою сприяння органам, що призначають суддів Конституційного Суду, у оцінці моральних якостей і рівня компетентності у сфері права кандидатів на посаду судді Конституційного Суду».

На питання, коли планується ухвалити закон про відбір до КСУ, спікер Руслан Стефанчук в інтерв’ю ЛБ відповів наступне.

«Я очікую, що у вересні до Конституційного суду ввійде ще один суддя, який був призначений за квотою Президента України, і після цього всі подальші призначення, я думаю, ми обов’язково маємо робити відповідно до того закону, який приймемо. Він буде запроваджувати оцінку з точки зору етичної комісії до кандидатів до Конституційного суду і проходження через прозору конкурсну процедуру. Наша задача – якісно оновити. Річ в тому, що буквально в найближчі пів року — рік в дуже багатьох членів Конституційного суду збігають повноваження. Я хочу, щоб заходили нові люди, відповідно до нових процедур, відібрані на якісно новій основі».

Нагадаємо, що 30 листопада судді КСУ фактично відмовилися привести до присяги призначених Президентом Олександра Петришина та Оксану Грищук. КСУ вважав, що на той момент в Суді немає вакансій за квотою Президента, бо повноваження суддів КСУ Олександра Тупицького та Олександра Касмініна не сплили.

19 травня присягу судді склала Оксана Грищук, і тепер на черзі присяга Олександра Петришина.

Однак «подальші призначення», тобто, призначення суддів КСУ з’їздом суддів, з огляду на слова Стефанчука, вже будуть відбуватися за участі Дорадчої групи з міжнародними експертами.

«Перед нами стоїть сім конкретних вимог від Європейського Союзу, які ми маємо виконати для того, щоб відкрити перемовини про членство.

Перша – це Конституційний суд, його виборні посади. Друга – призначення прокурора, вона вже виконана. Далі — питання, пов’язані з НАБУ, з призначенням ВРП і судовою реформою. І Верховна Рада свою частину виконала: призначила двох осіб.

Далі — Закон про олігархів. Коли ми отримаємо якісь пропозиції Венеційської комісії, щоб глянути на його реалізацію.

Закон про медіа, Закон про FATF і відмивання грошей. І останнє — це Закон про національні меншини.

Ми зустрічалися з вельмишановним послом Матті з тим, щоб сформувати діяльність Парламенту з Посольством ЄС в Україні. Тобто в нас є великий складний марудний процес, який просто треба організувати правильно. І для мене пріоритет є один: європейські закони повинні прийматися якісно і швидко. Я все для цього буду робити», - сказав Стефанчук.

На запитання про можливе подання до КСУ щодо неконституційності закону, який в травні розширив повноваження Президента для розв'язання кадрових питань, зокрема звільнення Генпрокурора, Стефанчук відповів, що «питання порушення чи не порушення норм Конституції дає виключно Конституційний суд»

«В мене є своє бачення, якщо говорити про конкретні питання, що стосується Баканова і Венедиктової. Я теж чув багато заперечень і фактів, але, коли я просив конкретно, надайте мені експертизу по законодавчих актах, що порушено, чомусь я ні від кого її не отримав. Що стосується пані Денісової, вона була звільнена абсолютно у повній відповідності до чинного законодавства», - додав він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України