Затверджено План реагування на надзвичайні ситуації на об’єктах ДСА України

11:02, 12 вересня 2022
На території Києва розташовані два радіаційні небезпечні об’єкти – ядерний реактор Інституту ядерних досліджень НАН України та Київський державний міжобласний спецкомбінат «Радон».
Затверджено План реагування на надзвичайні ситуації на об’єктах ДСА України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков затвердив План реагування на надзвичайні ситуації на об’єктах ДСА України.

План стосується об’єктів ДСА України, розташованих на території Печерського району м. Києва.

Об’єкти ДСА України розташовані в адміністративних межах Печерського району м. Києва за адресами:

01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5; 01601, м. Київ, вул. Липська, 16-б; 01601, м. Київ, вул. Липська, 16-г;

01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5, споруда гараж.

«Відповідно до інформації, наданої органами управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту м. Києва та її місцевих ланок, до найбільш вірогідних ризиків виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру відносяться:

несприятливі погодні умови у вигляді сильного дощу, снігу, вітру та, як наслідок, паводки, зсуви ґрунту, перебої в системах енергопостачання;

масштабні пожежі в екосистемах;

пожежі та вибухи на об’єктах промисловості;

аварії на енергетичних системах;

аварії на транспорті;

аварії в системах енергозабезпечення;

інфекційні захворювання та отруєння людей;

аварії в системах зв’язку та телекомунікацій.

Планування евакуації населення м. Києва проводиться із зон:

можливого радіаційного та хімічного забруднення;

катастрофічного затоплення місцевості із чотиригодинним добіганням проривної хвилі при руйнуванні Київського гідровузла (для районів можливого затоплення на території міста);

масштабних лісових і торф’яних пожеж, землетрусів, зсувів, інших геологічних і гідрологічних явищ і процесів;

проявів тероризму (надзвичайні ситуації соціально-політичного характеру)», - зазначено у Плані.

«На території м. Києва розташовані два радіаційні небезпечні об’єкти – ядерний реактор Інституту ядерних досліджень НАН України та Київський державний міжобласний спецкомбінат (КДМСК) Укр. ДО "Радон ".

Прогноз радіаційної обстановки в разі аварії на дослідницькому ядерному реакторі ВВР-М здійснено фахівцями НАН України за методикою "Оцінка радіаційних наслідків аварії на дослідницьких реакторах", що розроблена Інститутом атомної енергетики ім. І. В. Курчатова.

Унаслідок аварії на ядерному реакторі, за висновками фахівців НАН України, не очікується формування зони небезпечного забруднення радіонуклідами та немає необхідності в проведенні евакуації персоналу Інституту й населення.

За прогнозами, території об’єктів ДСА України можуть потрапити до зони радіаційного контролю (від 2 до 25 км від ВВР-М). У цій зоні передбачається проведення постійного дозиметричного та радіологічного контролю. Отже, у цьому разі необхідності в укритті працівників у захисних спорудах цивільного захисту, застосуванні засобів захисту органів дихання, проведенні йодної профілактики серед працівників, обмеженні перебування на відкритій місцевості, а також вжитті спеціальних заходів санітарно-гігієнічного спрямування немає.

Території та будівлі ДСА України не потрапляють до зони можливого хімічного зараження в разі аварій на хімічно-небезпечних об’єктах.

Відповідно до рекомендацій Управління з питань цивільного захисту виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) для укриття працівників у разі виникнення інших надзвичайних ситуацій можливо використовувати підземний простір міста (підвальні приміщення) в радіусі укриття.

Згідно з переліком потенційно-небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки м. Києва хімічно та радіаційно небезпечних об’єктів, розміщених поруч із будівлями ДСА України, немає.

Об’єкти ДСА України не потрапляють у прогнозовану зону ураження внаслідок небезпечної виробничої діяльності, яка може нести загрозу життю та здоров’ю працівників, до зони можливого катастрофічного затоплення, а також до зон з високими ризиком виникнення масштабних лісових і торф’яних пожеж і пожеж в інших природних екосистемах, землетрусів, зсувів, інших геологічних і гідрологічних явищ і процесів.

На територіях об’єктів ДСА України немає потенційно-небезпечних об’єктів (ПНО), об’єктів підвищеної небезпеки (ОПН), зокрема хімічно та радіаційно небезпечних об’єктів, не зберігаються, не виробляються та не використовуються вибухонебезпечні, небезпечні хімічні речовини (НХР).

Ураховуючи   викладене,   а   також   виходячи   з   профілю    діяльності ДСА України, об’єкти, що перебувають у його оперативному управлінні, не можуть бути джерелом великих виробничих аварій або катастроф. При цьому не виключено можливості виникнення на них пожеж, здійснення терористичних актів та інших негативних подій соціально-політичного та воєнного характеру», - вказується у плані заходів.

Нижче наводимо план.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська