За реєстр олігархів заплатять 2,5 мільйони гривень компанії-фігуранту кримінальних проваджень

17:16, 21 листопада 2022
У тендері Ради національної безпеки на розробку реєстру олігархів перемогла компанія АйкюжнIT”, яка є фігурантом кримінальних проваджень.
За реєстр олігархів заплатять 2,5 мільйони гривень компанії-фігуранту кримінальних проваджень
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Переможцем тендеру Ради національної безпеки та оборони на розробку реєстру олігархів стала компанія “АйкюжнIT”, яка за свої послуги отримає 2,5 мільйони гривень та є фігурантом кримінальних проваджень.

Тендер відбувся за участі лише одного учасника. Найбільше державних грошей буде витрачено на програму «Облік подань та декларацій» – 2,01 млн грн. Над її розробкою працюватимуть п’ять фахівців, яким за роботу обіцяно 194 тисячі гривень.

Завершити роботу над реєстром переможець зобов’язаний до 22 листопада. Протягом року після завершення фірма-переможець зобов’язана здійснювати гарантійне обслуговування реєстру.

У технічних вимогах до реєстру зазначено, зокрема, що в ньому буде відображатися інформація про олігархів та осіб, які з ними контактували. Додавати туди інформацію зможуть СБУ, члени та апарат РНБО, члени уряду. Фірма-розробник також зобов’язана інтегрувати реєстр з державними реєстрами.

За даними відкритих джерел, власниками компанії “АйкюжнIT” є Олексій Смирнов і Михайло Віговський, а також компанія, що зареєстрована на Кіпрі. Компанія бере участь у державних закупівлях з 2016 року і часто їх виграє. Зокрема компанія неодноразово вигравала тендери Державної служби зайнятості, Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції.

Майбутній розробник реєстру олігархів також є фігурантом кримінальних проваджень. В одному з них нинішній переможець тендеру і ще кілька компаній, за даними слідства, не виконали умови договору, чим завдали державі багатомільйонних збитків.

“Фактично, під виглядом нових програмних продуктів, створених начебто зазначеними товариствами, у розроблювану систему оперативного управління ЗС України були встановлені наявні у вільному доступі незначно змінені програми, які не відповідають технічному завданню за обсягом можливостей, ступенем захищеності тощо та є значно меншої вартості, ніж замовлений продукт.

Як результат, станом на 31.12.2020, тобто по завершенні встановленого договором строку, розроблювана система оперативного управління ЗС України замовником не прийнята та не функціонує, унаслідок чого державним інтересам завдано збитків на суму понад 550,7 млн грн”, - зазначається в ухвалі суду.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, на реєстр олігархів з бюджету планують витратити майже 3 мільйони гривень.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду