Герої України та кавалери орденів отримуватимуть щомісячні грошові виплати — набув чинності закон

12:31, 2 січня 2023
З 1 січня 2023 року набув чинності закон, який передбачає встановлення щомісячних виплат для громадян, які мають особливі заслуги перед Україною.
Герої України та кавалери орденів отримуватимуть щомісячні грошові виплати — набув чинності закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 1 січня 2023 року набув чинності закон про грошове забезпечення окремих категорій громадян, який передбачає встановлення щомісячних виплат для громадян, які мають особливі заслуги перед Україною

Хто отримає виплати  

Дія  закону поширюється на деякі категорії громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також на членів сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Йдеться про осіб, яким присвоєно звання Герой України чи нагороджених орденами Богдана Хмельницького, «За мужність» чи княгині Ольги трьох ступенів.

Щодо членів родин загиблих кавалерів, то йдеться про батьків чи дружин (чоловіків), якщо вони досягли віку, що дає право на призначення пенсії за віком, діти, що народилися до спливу 10 місяців з дня загибелі героя до досягнення ними 18 річного віку. У разі навчання дітей у вишах строк виплати продовжується до досягнення ними 23 річного віку.

Скільки отримають герої

Згідно з законом кавалери ордену «Золота зірка» (герої України) отримуватимуть щомісяця три мінімальні зарплати станом на 1 січня, кавалери ордену Богдана Хмельницького трьох ступенів - дві мінімальні зарплати, кавалери ж орденів княгині Ольги та «За мужність» трьох ступенів – одну мінімальну зарплату. Аналогічний розмір виплат передбачений і для членів сімей осіб, що мають право на виплати згідно з законом.

Наразі згідно зі статутом звання «Герой України» особам,  яким присвоєно звання Герой України з врученням  ордена «Золота зірка», виплачується одноразова грошова винагорода.  У  разі  присвоєння звання Герой України з врученням ордена  «Золота зірка»  посмертно або в разі смерті особи, якій присвоєно  звання Герой України із врученням ордена «Золота зірка», одноразова  грошова  винагорода  виплачується членам сімей таких  осіб.

Одноразова грошова винагорода виплачується в 50-кратному  розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб  на  1  січня календарного року, в якому присвоєно звання Герой  України.

Виплата одноразової грошової винагороди здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

При цьому особам, які мають право на отримання щомісячної грошової виплати, передбаченої цим Законом, та пенсії відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» чи на підвищення та/або надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання та державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» здійснюється виплата за однією з підстав за вибором особи.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 15 серпня загинув один із найкращих пілотів Повітряних сил ЗСУ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва