Заборона на виїзд за кордон у відпустку буде стосуватися широкого кола чиновників — але кінцеве рішення за Кабміном

10:06, 24 січня 2023
Питання, чи зможуть держслужбовці, судді, прокурори, члени ВРП виїхати за кордон, буде залежати від того, як постанову випише Кабмін.
Заборона на виїзд за кордон у відпустку буде стосуватися широкого кола чиновників — але кінцеве рішення за Кабміном
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, у своєму вечірньому зверненні від 23 січня Володимир Зеленський повідомив, що підписав Указ про введення в дію рішення РНБО щодо виїзду чиновників за кордон (Указ № 27/2023, рішення РНБО «Про деякі питання щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану»).

«Це стосується всіх посадових осіб центральної влади, різних інших рівнів місцевої влади. Це стосується правоохоронців, народних обранців, прокурорів та всіх тих, хто має працювати на державу й у державі.

Хочуть відпочивати зараз – будуть відпочивати поза межами державної служби. За кордон їздити на відпочинок чи з якоюсь іншою недержавною метою посадовцям більше не вдасться.

В пʼятиденний строк Кабмін має розробити такий порядок перетину кордону посадовими особами, щоб підставою могло бути лише реальне службове відрядження», - пояснив Зеленський 

Кому заборонять виїзд у відпустку за кордон

Отже, рішенням РНБО Кабінету Міністрів доручено у п’ятиденний строк внести зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27 січня 1995 року №57, передбачивши для ниженаведених категорій осіб можливість виїзду за межі України виключно у службові відрядження.

Тобто, у відпустку за кордон вони виїхати не зможуть.

Втім, звісно, все буде залежати від того, як цю постанову випише Уряд та чи передбачить він виключення, наприклад, для жінок з дітьми.

Заборона, як передбачає рішення РНБО, має розповсюджуватися на всіх, незалежно від статі та стану здоровʼя:

  • членів Кабінету Міністрів України,
  • перших заступників та заступників міністрів,
  • керівників центральних органів виконавчої влади, їх перших заступників та заступників,
  • Керівника Офісу Президента України та його заступників,
  • керівників інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступників,
  • Голови Служби безпеки України, його першого заступника та заступників,
  • Голови та членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення,
  • Голови та членів Рахункової палати,
  • Голови та членів Центральної виборчої комісії,
  • голів та членів інших державних колегіальних органів (нагадаємо, що колегіальним органом є зокрема і Вища рада правосуддя),
  • Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. його перших заступників та заступників,
  • народних депутатів України,
  • Уповноваженого Верховної Ради України та його представників,
  • Голови Національного банку України, його першого заступника та заступників,
  • Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступників,
  • голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників,
  • суддів Конституційного Суду України,
  • суддів,
  • Прокурорів,
  • керівників інших державних органів та їх заступників, 
  • а також керівників структурних підрозділів державних органів,
  • працівників, заброньованих на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування.

Що стосується останньої та найширшої категорії, нагадаємо, 4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроект 7687, яким передбачені зміни до статті 25 Закону«Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», що регулює процедуру бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Відповідно до нього бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів.

Процедура регулюється постановою КМУ від 3 березня 2022 р. № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану».

Як зазначено у ній, органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях за формою згідно з додатком 1 в друкованій формі та/або в електронній формі з відповідним обґрунтуванням.

Мінекономіки узагальнює подані органами державної влади, іншими державними органами пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних і протягом одного робочого дня приймає відповідне рішення та надсилає його копію Міністерству оборони, а також зазначеним органам.

У рішенні Міністерства економіки зазначається строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, який не може перевищувати 6 місяців.

Тобто, у даному випадку під заборону підпадають ті особи, які є у переліку на бронювання.

Також рішенням РНБО доручено -

  • Службі безпеки України вжити заходів щодо перевірки законності рішень Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обласних, Київської міської військових адміністрацій про виїзд за межі України громадян України, у тому числі на транспортних засобах, а також законності та обґрунтованості внесення відповідних відомостей до інформаційної системи "Шлях".
  • Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити неухильне дотримання органами військового управління, військовим командуванням вимог законодавства при вирішенні питань щодо перетину державного кордону України.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном