УПЦ (МП) зберегла канонічний зв’язок з РПЦ — висновок експертизи

11:21, 2 лютого 2023
Згідно з висновком експертизи, яку було проведено на виконання рішення Ради нацбезпеки та оборони, УПЦ (МП) не трансформувалася у самостійну організацію. Це може стати формальною підставою для заборони УПЦ (МП).
УПЦ (МП) зберегла канонічний зв’язок з РПЦ — висновок експертизи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українська православна церква Московського патріархату зберегла канонічний зв’язок з Російською православною церквою та не трансформувалася у самостійну організацію. Про це йдеться у висновку релігієзнавчої експертизи, який оприлюднила Державна служба етнополітики та свободи совісті.

Зазначається, що прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою.

«Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним….УПЦ відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою», - підкреслюється у висновку

Зазначається, що УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб’єктності.

«Нинішня діяльність чи бездіяльність найвищих органів церковної влади та управління УПЦ свідчить про те, що УПЦ продовжує перебувати відносно РПЦ у відносинах підпорядкування. Вона не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії). Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, членами Експертної групи не виявлено», - наголошується у повідомленні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 1 грудня Рада нацбезпеки та оборони доручила Державній службі з етнополітики та свободи совісті забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи статуту про управління УПЦ(МП) на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Крім цього у парламенті зареєстровано законопроєкт, який передбачає, що в разі, якщо експертиза доведе зв’язок церкви з УПЦ(МП) і протягом місяця з дня отримання відповідних висновків релігійна організація не змінить свій статут Держслужба має право подати позов до суду про заборону діяльності такої організації.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду