Нардеп, член ЦВК та член правління ГО: завершився прийом документів від кандидатів до КСУ за квотою Верховної Ради

08:00, 4 лютого 2023
Однак розпочати процедуру призначення суддів КСУ буде неможливо, бо міжнародні інституції не хочуть делегувати своїх членів до Дорадчої групи без внесення змін до законодавства.
Нардеп, член ЦВК та член правління ГО: завершився прийом документів від кандидатів до КСУ за квотою Верховної Ради
Джерело фото: detector.media
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада завершила прийом документів від претендентів на крісло судді Конституційного Суду України, але не зможе приступити до процедури призначення. Блокування обумовлене вимогами міжнародних партнерів, які не бажають призначати своїх членів до Дорадчої групи без внесення змін до законодавства про КСУ. Ці зміни мають обумовити ще більший вплив «міжнародників» на відбір суддів КСУ, аніж передбачено нещодавно ухваленим законом.

Вимоги європейських партнерів

Як відомо, 20 грудня 2022 року Президент підписав закон 7662, яким буда змінена процедура добору суддів Конституційного Суду.

Згідно з перехідними положеннями до Закону, Дорадча групу експертів, яка, власне, і має відбирати суддів КСУ, складається з 6 осіб:

1 – член Дорадчої групи від Президента

1 – від Верховної Ради

1 – від З’їзду суддів України (перший раз призначення проводить Рада суддів України)

1 – від Кабінету Міністрів за пропозицією Венеційської комісії

2 – від Кабінету міністрів за пропозицією міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх 5 років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції

Спочатку Венеціанська комісія погодилась з саме таким складом Дорадчої групи експертів.

Однак, вже напередодні підписання закону 7662 Президентом, Венеціанська комісія несподівано оприлюднила новий висновок, в якому, зокрема, зазначила, що у склад Дорадчої групи експертів слід додати ще одного члена по квоті «міжнародників».

Тобто, представники міжнародних організацій, разом із представником Венеціанської комісії, фактично повинні мати більшість у складі Дорадчої групи експертів, що означає їх вирішальний вплив на прийняття рішень Дорадчою групою.

Як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона не виконала всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів Конституційного Суду України.

Серед вимог Венеційської комісії:

  • Верховна Рада, Президент та з’їзд суддів не повинні призначати суддями КСУ кандидатів, яких Дорадча група оцінила як «невідповідних»
  • Кількість членів Дорадчої групи має бути збільшена до семи. Сьомий учасник має бути за міжнародною квотою

Втім, наразі закон про відбір суддів КСУ вже ухвалено. Тож, для введення сьомого члена ДГЕ та реалізації інших вимог, необхідно внести зміни до закону.

Хто подав документи

Наразі прийом документів від кандидатів до КСУ за квотою парламенту та за квотою з’їзду суддів завершився. Втім, доля кандидатів не буде вирішена, доки не внесуть відповідні зміни до закону. Про це повідомив народний депутат, член Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій.

«Процедура добору суддів Конституційного Суду України за квотою Верховної Ради триває, але є нюанс…

Зараз ми маємо три вакантних посади суддів, які мають бути заповнені Верховною Радою в межах одного конкурсу. Цього тижня закінчився термін подання документів на участь у конкурсі. Маємо 9 кандидатів, які подалися вчасно:

  • Олександра Кармаза, член ЦВК;
  • Оксана Щербанюк, завкафедрою процесуального права Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича;
  • Оксана Кваша, вчений секретар Інституту держави і права імені В. М. Корецького
  • Олександр Копиленко, народний депутат України;
  • Павло Павліш, народний депутат України;
  • Роман Сабодаш, доцент кафедри цивільного права Навчально-наукового інституту права КНУ ім. Т. Шевченка;
  • Іван Назаров, заступник голови Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти;
  • Кирило Клименко, доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України;
  • Юлія Кириченко, член правління ГО Центр політико-правових реформ.

Далі наш комітет з питань правової політики розглядає пакет поданих документів та перевіряє кандидатів на відповідність формальним вимогам законодавства до судді КСУ і приймає рішення про допуск до конкурсу.

Після цього ми мали б передати документи для здійснення спецперевірки по кандидатам та до Дорадчої групи експертів. Але поки цього зробити не можемо, бо Дорадча група експертів ще не сформована. І чи буде вона сформована за чинного зараз законодавства – велике питання:

Парламент та Рада суддів розпочали процедури щодо призначення членів Дорадчої групи. Однак Рада суддів сьогодні не змогла дерегувати члена, тому оголошено новий конкурс.

Наприкінці січня Венеційська комісія заявила, що не буде делегувати свого члена до Дорадчої групи, бо в новому законі не дотримані всі її рекомендації. Думаю інші міжнародні організації також дотримуватимуться цієї позиції і щонайменше не поспішатимуть делегувати своїх двох представників до цієї групи. Без «міжнародних членів» робота Дорадчої групи не розпочнеться, і призначення нових суддів КСУ не відбудеться.

Міжнародні партнери вимагають внесення змін до нещодавно прийнятої процедури призначення суддів КСУ.

На їхню думку, у ВРУ, З’їзду суддів чи Президента не має бути навіть теоретичної можливості призначити кандидатів, які отримають будь-який негативний висновок Дорадчої групи. Також вони наполягають на введенні сьомого члена групи експертів, який би призначався міжнародними організаціями. Таким чином міжнародники отримають більшість в Дорадчій групі експертів», - зазначив Роман Бабій.

За його словами, на Саміті Україна – ЄС мали, серед іншого, обговорити процедуру добору суддів до КСУ. Він висловив сподівання, що результати цих обговорень дозволять нарешті запустити роботу Дорадчої групи експертів та продовжити процедури призначення суддів КСУ парламентом та З'їздом суддів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді