Відновити розгляд скарг на суддів, що накопичилися з 2021 року, Вища рада правосуддя планує у 2024 році

07:38, 13 квітня 2023
У 2024 році Вища рада правосуддя планує визначитися з тим, як розглядати дисциплінарні скарги на суддів, які накопичилися з 2021 року.
Відновити розгляд скарг на суддів, що накопичилися з 2021 року, Вища рада правосуддя планує у 2024 році
Джерело фото: ВРП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, з серпня 2021 року Вища рада правосуддя припинила розгляд скарг на суддів.

Тобто, півтора роки ці скарги від громадян накопичуються у ВРП.

Зупинка відбулася після ухвалення Верховною Радою 14 липня 2021 року закону 1635-IX про перевірку Етичною радою за участі іноземних експертів доброчесності членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. За цим законом ВРП втратила можливість розглядати дисциплінарні скарги на суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» пояснювала, що строки відновлення розгляду Вищою радою правосуддя скарг на суддів залежать і від міжнародних партнерів.

Разом з тим, у Вищій раді правосуддя лише у січні 2024 року планують визначитися з тим, як ці скарги, що накопичилися за кілька років, розглядати.

Це випливає зі змін до Антикорупційної програми Вищої ради правосуддя на 2021–2025 роки.

4 квітня 2023 року ВРП виклала в новій редакції відповідний додаток до Антикорупційної програми та вказала, що у січні 2024 року – липні 2024 року візьме участь у розробці та погодженні проекту закону, яким буде визначено порядок розгляду дисциплінарних скарг, які на час набрання чинності вищезгаданим Законом від 14 липня 2021 р. 1635-IX та до моменту формування служби дисциплінарних інспекторів перебували на розгляді у членів Вищої ради правосуддя, а також справ, розгляд яких розпочато Дисциплінарними палатами ВРП, скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора, які перебували на розгляді ВРП до зазначеного вище періоду.

Нет описания.

Нагадаємо, внесені законом 1635-IX зміни передбачили, що розгляд дисциплінарних скарг щодо суддів неможливий без участі дисциплінарних інспекторів, які мають готувати свої висновки щодо наявності чи відсутності складу дисциплінарного проступку у діях того чи іншого судді. При цьому формування Служби дисциплінарних інспекторів зіткнулося з низкою проблем

У самій же ВРП нещодавно заявили, що закон про інспекторів потребує змін, бо вони будуть мати надто широкі повноваження, зокрема без залучення члена Вищої ради правосуддя зможуть самостійно повертати без розгляду скарги громадян на суддів. Відповідні зміни вже напрацьовуються разом з Комітетом Верховної Ради з питань правової політики і вже скоро можуть бути зареєстровані у парламенті.

Також ми писали, що у ВРП просять виділити додаткове приміщення для розміщення дисциплінарних інспекторів.

Крім того, на думку ВРП, заробітна плата дисциплінарного інспектора має становити не менше 49 тис. гривень, а їх керівника – 118 тис. гривень.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді