Службу дисциплінарних інспекторів у визначений законом спосіб сформувати складно – Вища рада правосуддя

14:08, 24 березня 2023
У ВРП повідомили, що навіть не всі члени Ради правосуддя змогли б стати дисциплінарними інспекторами.
Службу дисциплінарних інспекторів у визначений законом спосіб сформувати складно – Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя знов повідомили про проблеми с формуванням Служби дисциплінарних інспекторів.

Як зазначив член ВРП Роман Маселко, вимоги, які висуваються до кандидатів на посади дисциплінарних інспекторів (стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років, з яких не менше 8 років сукупного стажу роботи на посадах судді, прокурора, адвоката) надзвичайно суворі і тільки ускладнюють формування Служби дисциплінарних інспекторів.

«Таких серйозних вимог не має навіть до членів Вищої ради правосуддя. Окремі члени ВРП навіть не змогли би стати дисциплінарними інспекторами, тому що не відповідають вимогам, які закон висуває до дисциплінарних інспекторів», - розповів Роман Маселко 24 березня під час роботи V Судового форуму ААУ.

Також, член ВРП зазначив, що на посадах дисциплінарних інспекторів хотілося б бачити професіоналів, а не просто юристів. Однак, майбутня заробітна плата дисциплінарних інспекторів (до 19 тис. гривень без врахування податків) навряд чи зацікавить фахівців з великим досвідом роботи.

«В мене є побоювання, що за таких вимог люди або не підуть на конкурс, або це будуть не найкращі фахівці», - розповів Роман Маселко.

Окрема проблема, як зазначили у ВРП, полягає в надзвичайно широких повноваженнях, які будуть мати дисциплінарні інспектори.

«Дисциплінарні інспектори, навіть без залучення члена Вищої ради правосуддя, зможуть самостійно повертати без розгляду скарги громадян на суддів. За статистикою минулих років, без розгляду ВРП повертало 80% скарг на суддів. Відтак, навіть без консультацій з членом ВРП, дисциплінарний інспектор зможе повертати 80% скарг. Це для нас неприйнятно», - розповів Роман Маселко.

Крім того, як зазначив член ВРП, згідно з законом, дисциплінарний інспектор фактично є доповідачем по дисциплінарній справі судді, а також самостійно готує проекти рішень. Фактично, посада члена ВРП у дисциплінарних провадженнях щодо суддів у певній мірі нівелюється.

«Логіка закону не зовсім зрозуміла, оскільки зазначене складно реалізувати на практиці», - розповів Роман Маселко.

На думку члена ВРП, вади Закону щодо дисциплінарних інспекторів потрібно виправляти.

Відповідні зміни вже напрацьовуються разом з Комітетом Верховної Ради з питань правової політики і вже скоро можуть бути зареєстровані у парламенті.

На час формування Служби дисциплінарних інспекторів, як зазначив Роман Маселко, можливість для попереднього розгляду дисциплінарних скарг потрібно надати членам Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, що 7 лютого 2023 року у складі Вищої ради правосуддя створено новий підрозділ – Служба дисциплінарних інспекторів. Штат Служби, включно з керівником, складає 26 інспекторів.

Втім, далі справа поки що не пішла, оскільки дисциплінарних інспекторів потрібно відбирати на конкурсних засадах.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва