Чи повинна особа з інвалідністю повторно проходити медико-соціальну експертизу для подовження довідки про інвалідність: відповідь Мінсоцполітики

08:00, 29 квітня 2023
Особа з інвалідністю, яка зареєстрована як внутрішньо переміщена особа, має право на отримання соціальних послуг за місцем реєстрації фактичного місця проживання.
Чи повинна особа з інвалідністю повторно проходити медико-соціальну експертизу для подовження довідки про інвалідність: відповідь Мінсоцполітики
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Повторний огляд особи з інвалідністю, строк якого припав на період воєнного стану, переноситься на строк після його припинення чи скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної придатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу та дітей з інвалідністю лікарем до ЛКК. Про це повідомило Мінсоцполітики у відповідь на запит «Судово-юридичної газети» стосовно того, чи повинна особа з інвалідністю під час воєнного стану повторно проходити МСЕК, аби продовжити довідку про інвалідність.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Крім того, на період дії воєнного стану для отримання соціальних виплати особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно, оскільки згідно з постановою КМУ №390 термін дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації продовжені на період воєнного стану.

Крім того, в Мінсоцполітики пояснили, що особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, яких зареєстровано як внутрішньо переміщених осіб, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої ВПО.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця перебування.

Нижче наводимо відповідь Мінсоцполітики.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду