Українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця перебування

15:06, 10 квітня 2023
Якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення закладу охорони здоров’я.
Українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця перебування
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Чи повинна особа з інвалідністю під час дії воєнного стану повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити довідку про інвалідність?

Чи залишаються за особою з інвалідністю, яка не пройшла МСЕК під час воєнного стану, аби продовжити довідку, всі гарантії, передбачені законодавством, зокрема, гарантії звернення за соціальними виплатами і доплатами, які передбачені для осіб з інвалідністю?

Чи може така особа при зверненні до органів соціального захисту подати довідку про інвалідність, строк якої сплив і чи буде ця довідка дійсною для органів соціального захисту?

Чи зберігаються відповідні гарантії для особи з інвалідністю, яка є внутрішньо переміщеною особою і перебуває не за місцем реєстрації? Чи може така особа звернутися до органів соцзахисту не за місцем реєстрації?

«Судово-юридична газета» звернулася до органів державної влади з вищевказаними питаннями.

Департамент медичних послуг Міністерства охорони здоров’я України повідомив наступне.

Порядок розгляду питання встановлення групи інвалідності, склад і повноваження медико-соціальних експертних комісій, процедура оскарження їхніх рішень встановлюються Постановою від 3 грудня 2009 року № 1317, та Інструкцією про встановлення груп інвалідності, затвердженою Наказом МОЗ від 5 вересня 2011 року № 561.

Для вирішення зазначеного питання необхідно звернутися до закладів охорони здоров’я за місцем проживання і після діагностики та лікування, що підтвердить стійке порушення функцій організму, отримати направлення на експертне обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я.

Огляд особи, яка звернулась до МСЕК, проводиться протягом 7 днів з дня надходження необхідних документів. Медико-соціальна експертиза осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, які за станом здоров’я не можуть з’явитися на засідання комісії, проводиться за місцем їх проживання.

Лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) ЛПЗ направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за формою 088/о.

Крім того, на МСЕК подаються документи, які об’єктивізують (тобто підтверджують) основний діагноз, а саме виписні епікризи зі стаціонарів, виписки з амбулаторної карти хворого, у кожному конкретному випадку це можуть бути результати спеціальних досліджень; консультативні висновки спеціалістів, обласного ЛКК; свідоцтво про хворобу ВЛК та інше.

На МСЕК представляється також документ, що засвідчує особу, завірена копія трудової книжки, копія посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС, учасника бойових дій тощо, інформована добровільна згода хворого на обробку персональних даних.

Комісія проводить засідання у повному складі і колегіально приймає рішення. Відомості щодо результатів експертного огляду і прийнятих рішень вносяться до акта огляду (ф. №157/о) та протоколу засідання комісії (ф. №157- 5/о, строк зберігання – 50 років), що підписується головою комісії та її членами і засвідчується печаткою. Комісія видає особі, яку визнано інвалідом або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку про визнання чи невизнання її інвалідом і, у першому випадку – індивідуальну програму реабілітації.

У триденний строк органові, в якому інвалід перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги (щомісячного довічного грошового утримання), що призначається замість пенсії, надсилається виписка з акта огляду комісії, а органові, що здійснює загальнообов’язкове державне соціальне страхування – індивідуальну програму реабілітації та виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у наданні додаткових видів допомоги.

У разі незгоди з рішенням районної, міжрайонної, міської комісії хворий, потерпілий від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання або інвалід має право подати протягом місяця письмову заяву до обласної комісії або до комісії, в якій він проходив огляд, чи до відповідного управління охорони здоров’я.

Комісія, що проводила огляд, або управління охорони здоров’я надсилає у триденний строк після надходження запиту всі наявні документи на розгляд обласної, центральної міської комісії, яка протягом місяця з дня подання документів проводить повторний огляд заявника і приймає відповідне рішення.

Також зазначаємо, що відтепер для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно, оскільки, згідно з постановою КМУ №390, термін дії інвалідності та Індивідуальна програма реабілітації (ІПР) подовжено на період дії воєнного стану.

Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.

Крім того, протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення/скасування – відповідно до постанови уряду №225, українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування. Тобто, якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення закладу охорони здоров’я.

Всі виплати та відповідні пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

Пенсійний фонд України в межах своєї компетенції повідомив таке.

Причина, група та час настання інвалідності встановлюються медико-соціальною експертною комісією (МСЕК).

Відповідно до пункту 24 Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1317 (далі – Положення № 1317), МСЕК видає особі, яку визнано особою з інвалідністю, довідку та надсилає у триденний строк виписку з акта огляду МСЕК органові, в якому особа з інвалідністю перебуває на обліку як отримувач пенсії.

Виплата пенсії здійснюється відповідно до виписок з актів огляду МСЕК за періоди інвалідності, встановлені органом МСЕК.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» (зі змінами) передбачено перенесення строку повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, для осіб з інвалідністю, за умови неможливості направлення лікарсько-консультативною комісією їх на МСЕК відповідно до Положення № 1317. В такому випадку інвалідність продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Постанова КМУ від 30.03.2022 №390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану» не визначає питання виплати пенсій.

Водночас, згідно з пунктом 14-6 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) у разі пропуску в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів, строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю виплата пенсії по інвалідності не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю.

Законом від 18.10.2022 №2682-IX (набрав чинності 06.11.2022) розділ XV Закону доповнено підпунктом 14-6.1, яким передбачено, що для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію по інвалідності або пенсію у зв’язку з втратою годувальника, у яких строк припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану, надзвичайного стану в Україні, у разі неможливості проходження повторного огляду виплата пенсії продовжується до припинення або скасування воєнного стану, надзвичайного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення або скасування (для осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у період воєнного стану - не менш як на весь строк їх військової служби).

Якщо при повторному огляді особі з інвалідністю встановлено іншу групу (підгрупу) інвалідності, розмір пенсії, продовженої відповідно до цього пункту, переглядається з місяця, наступного за місяцем надходження висновку медико-соціальної експертизи до територіального органу Пенсійного фонду.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України