Рада суддів вважає, що мобілізованим суддям треба сплачувати також і суддівську винагороду, крім «бойових» виплат

12:40, 4 травня 2023
На Раді суддів підняли питання стосовно того, що мобілізовані судді, незалежно від того, знаходяться вони у районі бойових дій або в тилу, мають отримувати не лише виплати як військовослужбовці, але й суддівську винагороду.
Рада суддів вважає, що мобілізованим суддям треба сплачувати також і суддівську винагороду, крім «бойових» виплат
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

4 травня на засіданні Ради суддів України знов було підняте питання стосовно того, що мобілізовані судді, незалежно від того, знаходяться вони у районі бойових дій або в тилу, мають отримувати не лише виплати як військовослужбовці, але й суддівську винагороду.

Справа у тому, що як раніше писала «Судово-юридична газета», у 2022 році Верховна Рада ухвалила закон авторства Галини Третьякової (законопроект 7251) «щодо оптимізації трудових відносин», яким працівників, мобілізованих до армії, позбавили можливості збереження середньої зарплати на підприємствах. 

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко тоді пояснив, що «у державі встановили достойні додаткові виплати військовим – від 30 тис. грн на місяць плюс основне грошове забезпечення та доплати за кожен «бойовий» день», а підприємства не можуть зберігати середню зарплату в умовах, коли 20-30-40, а іноді 60% персонального складу підприємств мобілізовано».

«На жаль, є ті, хто не підписав контракт із ЗСУ, але й не працює на підприємстві, прикриваючись мобілізаційним посвідченням, отримує із цього підприємства ЗП», - додав Федієнко

Отже, Верховна Рада дозволила роботодавцям не сплачувати середній заробіток на підприємстві працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації.

Разом з тим, Вища рада правосуддя висловилася, що треба зберігати суддівську винагороду суддям, які зараховані до лав армії.

4 травня під час засідання РСУ голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков повідомив, що гроші на виплату суддям-військовослужбовцям суддівської винагороди були закладені у бюджеті.

Втім, у РСУ повідомили, що у деяких випадках суддям-військовослужбовцям виплачують винагороду, але не скрізь.

Зокрема, у Верховному Суді, де посадовий оклад складає 75 прожиткових мінімумів, тобто, 157 650 грн, було вирішено, що судді-військовослужбовці будуть отримувати лише «бойові». Тобто, не будуть отримувати винагороду з двох джерел.

Чимало судів взяли приклад з Верховного Суду.

Однак вже є судові процеси, де судді-військовослужбовці, посилаючись на те, що суддівська винагорода все ж має окремий статус, регулюється окремим законом, оскаржують рішення розпорядників коштів не виплачувати їм таку суддівську винагороду.

З їх позицією також, як зазначили на засіданні РСУ, співпадає позиція Комітету ВР з питань правової політики.

Нагадаємо, за словами Олексія Сальнікова, великим навантаженням у першому кварталі є виплата матеріальної допомоги по відпусткам суддям, що також сприяло заборгованості по виплаті суддівської винагороди.

«Наприклад, з 160 суддів місцевих загальних судів Львівської області у відпустку з матеріальною допомогою пішли 60 суддів. Це створює заборгованість, яка покриває фінансування наступного місяця», - зазначив він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду