Великим навантаженням є виплата матеріальної допомоги по відпусткам суддям, що сприяло заборгованості по виплаті суддівської винагороди, - голова ДСА

14:40, 4 травня 2023
Лише по Львівській області зі 160 суддів місцевих загальних судів у відпустку з матеріальною допомогою пішли 60 суддів.
Великим навантаженням є виплата матеріальної допомоги по відпусткам суддям, що сприяло заборгованості по виплаті суддівської винагороди, - голова ДСА
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

4 травня Рада суддів України заслухала голову Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова стосовно питань фінансування судової влади.

Зокрема, як зазначив голова Олексій Сальніков, з січня по квітень 2023 року фінансовий ресурс не забезпечив виплату суддівської винагороди та заробітної плати працівникам апарату судів у повному обсязі.

Станом на 1 травня 2023 року кредиторська заборгованість по заробітній платі в судовій системі складає 313 млн грн, з яких суддівська винагорода становить 297,7 млн грн.

З метою вирішення питань заборгованості ДСА звернулася до Мінфіну щодо внесення змін до помісячного розпису асигнувань у квітні. Пропозиція ДСА була підтримана частково і збільшено асигнування на оплату праці в квітні без урахування суддівської винагороди у обсязі 40 млн грн.

На сьогодні на обсяг заборгованості значно впливає прийняття рішень про відставку суддів.

Так, за січень-квітень прийнято рішення про відставку 135 суддів. Це потребує додаткового ресурсу для здійснення розрахунку при звільненні.

Також великим навантаженням, за словами Олексія Сальнікова, є у першому кварталі виплата матеріальної допомоги по відпусткам суддям, що також сприяло заборгованості по виплаті суддівської винагороди.

«Наприклад, з 160 суддів місцевих загальних судів Львівської області у відпустку з матеріальною допомогою пішли 60 суддів. Це створює заборгованість, яка покриває фінансування наступного місяця», - зазначив він.

ДСА України з початку 2023 року було проведено фінансовий аналіз по фонду суддівської винагороди у розрізі судів з метою забезпечення річними плановими видатками на суддівську винагороду у визначеному законодавством розмірі фактично працюючих суддів.

Так, в окремих судах з початку року утворився дефіцит та профіцит суддівської винагороди за рахунок кадрових змін, пов’язаних з тимчасовим відрядженням суддів з судів, на яких ведуться бойові дії, продовження строку відрядження суддів тощо.

ВРП у березні прийнято рішення, за яким погоджено запропонований ДСА перерозподіл суддівської винагороди.

Після проведення відповідних змін утворилася економія у сумі 112 млн грн нарахування на оплату праці, які можливо акумулювати на організаційне забезпечення діяльності органів судової влади для суддів, які звільняються у відставку.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду