Рада підтримала законопроєкт про доплати військовим та курсантам та 40-денну відпустку військовослужбовців

14:13, 30 травня 2023
Передбачається, що додаткова винагорода військовослужбовцям становитиме від 30 до 100 тисяч гривень, однак умови та фактичний розмір виплат визначатиме уряд, а також встановлюються доплати строковикам та курсантам, та відпустка для військових до 40 днів за умови одночасної відсутності не більше третини відповідного підрозділу.
Рада підтримала законопроєкт про доплати військовим та курсантам та 40-денну відпустку військовослужбовців
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №9342 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану авторства групи народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції серед яких лідер монобільшості Давид Арахамія та спікер парламенту Руслан Стефанчук, яким пропонується врегулювати розмір доплат військовим та визначити порядок здійснення виплат. За відповідне рішення проголосували 333 народних депутатів

Законопроєктом пропонується встановити, що на час воєнного стану військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода від 30 000 до 100 000 гривень пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань в порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Отже визначення фактичного розміру виплат депутати залишають на відкуп Кабміну, бо 31-40 тисяч наприклад це теж до 100 тисяч.

Строковики, в разі ухвалення документу отримають доплату  у 6 тисяч гривень пропорційно часу проходження військової служби

Також доплати у 6000 грн / місяць передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво)  під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби.

Для курсантів розмір доплат становитиме 2350 грн\місяць пропорційно часу навчання.

Також, серед іншого пропонується встановити обов’язкову базову військову підготовку для мобілізованих громадян, які не мають військового досвіду. Строк проходження базової військової підготовки не може бути меншим ніж один місяць.

Крім цього передбачається, що щорічна відпустка для військових на період воєнного стану надається строком на 30 днів. Крім цього військовослужбовці мають право на додатковий десятиденний відпочинок за сімейними обставинами та з інших поважних причин за умови одночасної відсутності не більше 30% підрозділу

Як відомо, Верховна Рада ухвалила норму, що передбачала повернення доплат військовослужбовцям у 30 тисяч гривень. Однак це рішення не було реалізоване, а міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що про повернення доплат військовим в 30 тисяч не влаштовує абсолютно нікого, бо прибирає мотивацію. Натомість було створено робочу групу, яка напрацювала вищенаведені законодавчі зміни.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду