Сергій Марченко: Повернення доплат військовим в 30 тисяч не влаштовує абсолютно нікого, бо прибирає мотивацію

21:00, 20 травня 2023
За словами міністра фінансів Сергія Марченко, прийнята до закону правка про повернення доплати військовим в тилу заважає мотивації: «Держава продовжує доплачувати по 30 000 грн, навіть коли у військовослужбовця встановлений факт дезертирства».
Сергій Марченко: Повернення доплат військовим в 30 тисяч не влаштовує абсолютно нікого, бо прибирає мотивацію
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що скасування доплат 30 тисяч для військовослужбовців, поліцейських та рятувальників допомогло підвищити мотивацію. Загалом міністр виступив проти закону, яким пропонується обмежити 67 тисяч зарплату міністрам, народним депутатам, членам ВРП, ВККС та інших органів.

Нагадаємо, раніше у МВФ забракували законопроект про повернення 30 тисяч доплат.

«Те, що запропоновано правкою до закону не влаштовує абсолютно нікого, тому що це прибирає мотивацію. Деякі керівники силових відомств казали, що після того, як вони внормували систему оплати, у їхніх підрозділах зʼявилось більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу. Мотивацію потрібно шукати саме в цьому, адже не кожен з мільйонної армії знаходиться на передовій, як багато хто думає», - зазначив Марченко в інтерв’ю Форбс.

Стосовно долі самого закону, то, як відмітив міністр фінансів, на рівні парламенту створена робоча група, там вже напрацьовується варіант, яким чином це питання можна справедливо і ефективно вирішити, прибравши популізм та надмірну політизацію.

«Задача – знайти рішення, яке буде максимально корисним для Збройних сил і підйомним для фіскальної частини. Щоб ми це могли забезпечити за рахунок власних надходжень. Тут головне – політичні домовленості, щоб усі сторони були на одній стороні. Коли була зустріч із фракціями парламенту, я побачив, що переважно воля до цього є», додав він.

За словами урядовця, бюджет на сектор оборони не зменшується, а, навпаки, зростає.

«Бойове розпорядження і визначення випадків схеми виплат – це рішення Головнокомандувача. В межах бюджету ми кажемо: визначайтеся, робіть правильні системи мотивації.

Але ми вимушені задавати питання, коли бачимо, що наприклад, держава продовжує доплачувати по 30 000 грн, навіть коли у військовослужбовця встановлений факт дезертирства», зазначив міністр.

Він додав, що поточного бюджету достатньо для ведення військових дій до кінця 2023-го, але не виключає коригувань.

Нагадаємо, 10 квітня Верховна Рада ухвалила законопроект 8312, яким обмежила заробітні плати державним службовцям сумою у 10 «мінімалок», тобто, 67 тисяч грн. Це той закон, який передбачає повернення доплати військовим, поліції та рятувальникам у 30 тисяч, підписання якого наразі заблоковане проектом постанови депутата від «Голосу» Володимира Цабаля і щодо якого, як анонсував Давид Арахамія, будуть проводитися додаткові консультації.

Автор: Наталя Маченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області