Законопроект про збільшення виплат і відпусток військовим відклали на доопрацювання

12:21, 9 червня 2023
Законопроектом, який внесли Арахамія і Стефанчук, пропонується передбачити, що під час дії воєнного стану військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода від 30 до 100 тисяч грн пропорційно.
Законопроект про збільшення виплат і відпусток військовим відклали на доопрацювання
Фото: kharkivoda.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

9 червня Комітет Верховної Ради з питань податкової політики відклав розгляд законопроекту, який передбачає виплату додаткової винагороди військовослужбовцям. Про це повідомив перший заступник голови Комітету Ярослав Железняк. «Все, не буде вже сьогодні Комітету по законопроекту 9342 про виплати військовим. Двічі планували зібрати, а потім відклали для доопрацювання», зазначив він.

Нагадаємо, 30 травня Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект, внесений 29 травня, яким для деяких категорій військовослужбовців передбачать додаткову винагороду, а також врегулюють питання відпусток. Відповідний законопроект 9342 зареєстрували у Верховній Раді глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, спікер Руслан Стефанчук та інші.

Зокрема у Законі «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» пропонується передбачити, що під час дії воєнного стану військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода від 30 до 100 тисяч грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань в порядку, розмірах та на умовах, встановлених Урядом.

Військовослужбовцям строкової військової служби щомісячно виплачується додаткова винагорода у розмірі 6000 грн пропорційно часу проходження військової служби.

Військовослужбовцям, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) пов’язану із захистом Батьківщини під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби, встановленою військово-лікарською комісією, щомісячно виплачується додаткова винагорода у розмірі 6000 грн протягом всього часу перебування у розпорядженні.

Курсантам вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки щомісячно виплачується додаткова винагорода у розмірі 2350 грн пропорційно часу навчання.

Крім того, змінами пропонується надати можливість військовослужбовцям під час дії воєнного стану використовувати частину щорічної відпустки тривалістю 30 календарних днів із можливістю поділу на частини (на сьогоднішній день – 10 календарних днів).

«В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше як 10 календарних днів.

Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Частина щорічної основної відпустки може бути надана частинами не більше трьох протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу», зазначається у проекті.

Внесенням змін до статті 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», статті 39 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» та статті 59 Статуту внутрішньої служби ЗСУ запроваджується обов’язкове направлення громадян України, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які раніше не проходили військову в Збройних Силах України та/або службу в інших військових формуванням та правоохоронних органах, на курс базової військової підготовки та підготовку за військово-обліковою спеціальністю, а також встановлення обов’язку для командирів щодо недопущення залучення до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки.

«Громадяни України, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, які раніше не проходили військову в Збройних Силах України та/або службу в інших військових формуванням та правоохоронних органах, проходять курс базової військової підготовки та підготовку за військово-обліковою спеціальністю.

Командир (начальник) зобов’язаний:

  • особисто направляти на спеціальні курси підготовки до навчальних частин (центрів) військовослужбовців, які прибули для доукомплектування частин під час дії воєнного стану, раніше не проходили військову службу в Збройних Силах України та/або службу в інших військових формуваннях та правоохоронних органах;
  • не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки.

Громадяни України, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які раніше не проходили військову в Збройних Силах України, інших військових формуванням чи правоохоронних органах, проходять курс базової військової підготовки та підготовку за військово-обліковою спеціальністю. Термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим ніж один місяць. Особливості та тривалість підготовки за окремими військово-обліковими спеціальностями визначається Генеральним штабом Збройних Сил України», вказано у проекті.

Крім того, змінами до Закону «Про дорожній рух» унормовуються окремі питання відомчої реєстрації та обліку транспортних засобів Управління державної охорони.

Це, на думку авторів, створить умови для забезпечення належного рівня соціального захисту військовослужбовців шляхом законодавчого врегулювання питань виплати додаткової винагороди під час дії воєнного стану, збільшення тривалості щорічної відпустки під час дії воєнного стану до 30 календарних днів, а також запровадження обов’язкового направлення громадян України, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які раніше не проходили службу, на курс базової військової підготовки.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд