Депутати хочуть ускладнити повернення Коломойському «Укрнафти» та «Укртатнафти»

16:08, 23 червня 2023
Пропонується заборонити зупиняти у судовому порядку на час воєнного стану рішення про примусове вилучення майна, яке може бути використане для ОПК, тобто, зокрема рішення про примусове вилучення «Укрнафти» та «Укртатнафти».
Депутати хочуть ускладнити повернення Коломойському «Укрнафти» та «Укртатнафти»
Фото: infocar.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони рекомендує депутатам ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №8316 про внесення зміни до статті 8 Закону України "Про критичну інфраструктуру" (щодо врегулювання спорів, предметом яких є право власності держави на об’єкти критичної інфраструктури, що перебувають у державній власності), яким, серед іншого пропонується заборонити на час воєнного стану ускладнити повернення колишнім власникам примусово вилученого майна, яке може бути використане для оборонно-промислового комплексу, зокрема низки компаній бізнесмена Ігоря Коломойського.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Господарського процесуального, Цивільного процесуального та Кодексу адміністративного судочинства та встановити, що на час дії воєнного стану не допускається забезпечення позову шляхом зупинення дії рішень про примусове відчуження майна під час дії воєнного стану, прийнятих відповідно до Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».

Тобто законодавці пропонують заборонити до розгляду по суті у суді повертати майно, яке було вилучене під час дії воєнного стану. Йдеться, серед іншого, про компанії "Мотор Січ", "Запоріжтрансформатор", "АвтоКрАЗ", "Укрнафта" та "Укртатнафта".

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 7 листопада прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про примусове вилучення п’яти стратегічно важливих підприємств України у державну власність. ідеться про підприємства «Укрнафта», «Укртатнафта», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ» та «Мотор Січ».

Власники «Укрнафти» та «Укртатнафти» намагаються у судовому порядку оскаржити зазначене рішення.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду