Працівникам ДБР пропонується надати низку пенсійних гарантій і забезпечити правом застосовувати зброю

14:23, 2 липня 2024
Зокрема, пропонується встановити, що особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань мають право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю на умовах закону про Національну поліцію
Працівникам ДБР пропонується надати низку пенсійних гарантій і забезпечити правом застосовувати зброю
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності при підготовці до другого читання законопроекту щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна №11068 додав низку гарантій для працівників ДБР.

У редакції до другого читання пропонується внести зміни до законів «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині:

  • надання особам начальницького і рядового складу Державного бюро розслідувань права на пенсійне забезпечення за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
  • надання зазначеним особам права на призначення дострокової пенсії за віком (після досягнення чоловіками 55 років, жінками - 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок), якщо вони брали участь у бойових діях, в антитерористичній операції, у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України;
  • визначення для них платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зокрема, проектом передбачено пункт «и» ч. 1 статті 17 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (Закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців), яким регулюється питання зарахування до вислуги років для призначення пенсії часу роботи в державних органах у разі переходу на військову службу у відповідні органи і військові формування, доповнити словами «Державного бюро розслідувань».

Також проектом передбачено внести зміни до ч. 16 статті 43 Закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців та встановити, що особи з числа осіб начальницького і рядового складу ДБР, які обрані народними депутатами України, при досягненні ними під час строку депутатських повноважень віку або вислуги років, установлених Законом про пенсійне забезпечення військовослужбовців, мають право на пенсію, що обчислюється відповідно до статті 20 Закону «Про статус народного депутата України».

Крім того, у ч. 2 статті 18 Закону про ДБР пропонується встановити, що особи рядового і начальницького складу ДБР мають право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю під час виконання службових обов’язків у випадках, на умовах та в порядку, передбачених Законом «Про Національну поліцію».

Перелік посад осіб рядового і начальницького складу ДБР, яким надається право зберігати, носити та застосовувати вогнепальну зброю і спеціальні засоби, затверджує Директор ДБР. Порядок зберігання і носіння вогнепальноїзброї та спеціальних засобів для осіб рядового і начальницького складу встановлюється Директором ДБР.

Проектом Закону також передбачається доповнити розділ VІ «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного Закону новим пунктом 41, згідно з яким під час дії надзвичайного або воєнного стану на території України особам рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань надаються ті самі права, які визначені в ч. 2 статті 18 цього Закону (щодо застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів та вогнепальної зброї під час виконання службових обов’язків).

Як раніше писала «Судово-юридична газета», до законопроекту про дрібні крадіжки вирішили додати норми про порядок відсторонення прокурорів Генпрокурором для перевірки доброчесності.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси