У судової охорони з'явиться свій спецназ

14:43, 11 вересня 2017
Охороняти порядок у судах будуть озброєні спецназівці
У судової охорони з'явиться свій спецназ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У планах Державної судової адміністрації значиться створення підрозділу спеціального призначення, який буде входити до складу Служби судової охорони. Про це «Судово-юридичній газеті» розповів голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

Основною функцією судового підрозділу спеціального призначення буде охорона учасників судового процесу при виникненні такої необхідності. У спеціального підрозділу буде також своя штатна зброя. Нагадаємо, що зараз охорону учасників судового засідання здійснюють співробітники підрозділів Національної поліції, Національної гвардії і СБУ.

За словами Зеновія Холоднюка, до завершення підходить і формування власної Служби судової охорони. Передбачається, що перші підрозділи Служби судової охорони приступлять до своїх обов'язків пізньої осені 2017 року. На цю структуру буде покладено забезпечення порядку в будівлях судів, на судових засіданнях і охорона самих будівель судів.

У разі виникнення заворушень на судовому засіданні, нападу на суд або суддів співробітники Служби судової охорони повинні будуть припиняти протиправні дії, але при цьому вони зобов'язані будуть викликати поліцію, яка, власне, задокументує протиправні дії і проведе розслідування.

Співробітники Служби судової охорони, що працюють в конкретному суді, будуть підпорядковуватися голові конкретного суду. В цілому ж охоронна структура матиме подвійне підпорядкування — Державній судовій адміністрації та Вищій раді правосуддя, що затверджує на посаді керівника Служби судової охорони.

Відзначимо, що недавно судова адміністрація направила до Вищої ради правосуддя подання на призначення начальника Служби судової охорони.

Нагадаємо, що з 2014-2015 років в Україні склалася складна ситуація з охороною судів. Дії міліції, а потім і поліції з припинення заворушень в судових засіданнях і нападів на суддів були вкрай пасивні. У 2015 році з розформуванням спецпідрозділу міліції «Грифон», ліквідацією міліції як такої багато судів фактично залишилися без охорони.

За даними Державної судової адміністрації, на початок 2017 року і в даний час 423 суди (53%) не охороняються взагалі, а 224 суди (28%) охороняються тільки вдень або тільки вночі.

Цілодобово силами Національної поліції або Національної гвардії охороняються лише 154 суду (19%). Якість охорони судів цими структурами часто викликає нарікання з боку як суддів, так і сторін в судовому процесі.

Всього ж зараз охорону потребує 801 будівля судів і органів системи правосуддя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, ЄС допоможе Україні реалізувати проект з охорони судів.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області