Найдовший день: перші 24 години очікуваного контрнаступу України, ймовірно, будуть вирішальними — ЗМІ

08:39, 19 квітня 2023
Експерт із майбутніх конфліктів описав перші 24 години наступу ЗСУ.
Найдовший день: перші 24 години очікуваного контрнаступу України, ймовірно, будуть вирішальними — ЗМІ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перша доба очікуваного контрнаступу України, ймовірно, буде вирішальною. Старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень із кіберпотужності та майбутніх конфліктів Франц-Стефан Гаді озвучив такий прогноз на сторінках видання Foreign Policy.

У статті «Найдовший день в Україні» експерт прогнозує, що перша доба можливого контрнаступу України стане «найдовшим днем для Збройних сил України», нагадуючи досвід попередніх воєн, коли початкова фаза атаки часто визначає характер наступної битви, вирішує перемогу чи поразку та визначає стратегічний вплив наступу.

«Тільки вище командування України володіє інформацією, чи має зараз ЗСУ вирішальну перевагу у вогневій могутності, боєприпасах, чисельності війська та матеріально-технічному забезпеченню на полі бою, — наголошує експерт. А дискусії про те, коли і де українські війська завдадуть удару, і який вплив матиме нещодавно поставлена західна зброя, це лише припущення».

Як вважає експерт, війна Росії проти України все більше діє на виснаження. Військам буде нелегко уникнути виснажливого характеру бою та при контрнаступі. А сам контрнаступ, на його думку, зможе бути успішним, якщо українським силам вдасться викликати параліч у російському військовому керівництві та паніку серед російських пересічних. Це допомогло б і «уникнути біди виснаження у перші години майбутнього наступу».

«Найкраще зможуть спрацювати нематеріальні чинники, не лише зброя: тактична несподіванка, лідерство у полі бою та бойовий дух. У цьому сценарії українські бронетанкові колони пробивають оборону рф, швидко просуваються до російського тилу і загрожують вузлам командування та управління, таким як військові штаби та центри постачання, посилюючи паніку та параліч», — пише Франц Стефан Гаді.

А ще, на думку експерта, велику роль відіграє врівноваженість і не лише верховного керівництва, а й у нижчих підрозділах.

«Будь-яка військова операція – це так чи інакше організований хаос. Переможе той, хто буде менш схильний до паніки. З огляду на це саме тактичне лідерство матиме вирішальне значення на початковому етапі. Йдеться, зокрема, про здатність приймати та виконувати рішення на нижчих рівнях командування. Саме керівникам молодшого рангу, ймовірно, доведеться виявляти слабкі місця в російському захисті та швидко використовувати їх, щоб проштовхнути якнайбільше бронетанкових формувань у російський тил», — робить висновок Гаді.

Експерт також припускає, що майбутній контрнаступ може досягти успіху, якщо вдасться паралізувати російське військове керівництво і викликавши паніку в російських військах, але невідомо, чи буде цього достатньо для довгострокових стратегічних досягнень, «не кажучи вже про перемогу у війні» України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду