Чи можливий виїзд дитини за кордон у супроводі третіх осіб з довіреністю на білому папері

19:26, 13 червня 2023
Видані після 23 травня довіреності на білому папері потребують підтвердження.
Чи можливий виїзд дитини за кордон у супроводі третіх осіб з довіреністю на білому папері
Фото: finap.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Після 23 травня нотаріально завірені довіреності, оформлені на білому папері, втрачають свою дійсність. Про це нагадують у ДПСУ.

9 травня Кабмін ухвалив постанову, яка передбачає перелік особливостей (заборон), згідно з яким в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування вчиняються нотаріальні дії.

Зокрема, мова йде про скасування дійсності довіреностей, які були викладені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчені нотаріусом відповідно до законодавства.

«Тож якщо ви, для прикладу, маєте подібну довіреність і плануєте відправити свою дитину за кордон на відпочинок та оздоровлення у супроводі третіх осіб – врахуйте, що вказані бланки, які видані після 23 травня є недійсними», – підкреслили в ГПСУ.

Довіреності, отримані до 23 травня, потребують довідки підтвердження. Такі бланки у разі сумніву щодо їх дійсності можуть бути перевірені прикордонниками шляхом отримання довідки про підтвердження або спростування посвідчення нотаріусом такої довіреності, що в свою чергу передбачає відмову в перетинанні державного кордону до моменту отримання підтвердження від нотаріуса.

Нагадаємо, що на час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду