Громадяни України з Хорватії не хочуть бути в одному літаку з українцями з Італії

15:19, 23 марта 2020
Проблеми, з якими стикаються українці, що намагаються повернутися додому.
Громадяни України з Хорватії не хочуть бути в одному літаку з українцями з Італії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про це у своєму фейсбуці написав Михайло Шматов — третій секретар з консульських питань Посольства України в Чорногорії.

Цитуємо:

«SkyUp Airlines, коли це все закінчиться, дуже хочу написати вам подяку за те, що разом з Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine і Міністерство інфраструктури України рятуєте українців по всьому світу!

Але зараз хочу до вас публічно звернутися. Не від себе, а від тих українців, які перебувають в Чорногорії, бо маю представляти їх інтереси. На завтра запланована евакуація українців в Чорногорії і Республіки Хорватії з міста Загреб. Рейс на який люди купували квитки був маршрутом Загреб-Київ. Наразі з'ясувалося, що він буде транзитом через Неаполь.

Я в жодному разі не хочу образити українців в Італії. Це наші громадяни, яких ми так само маємо врятувати і повернути на Батьківщину. Це не «прокажені» люди і я засуджую до них таке ставлення. Але, нажаль, в різних країнах є різний рівень епідеміологічної ситуації і, нажаль, Італія в ньому на першому місці, а Чорногорія на останньому. Безумовно, як серед українців в Чорногорії, так і серед українців в Хорватії, можуть бути інфіковані особи, але відсоток того, що це будуть громадяни з Італії, погодьтеся вищий. При можливості для них має бути спеціальний борт з суворими безпековими правилами.

В мене в списках вже наразі більше 30 людей на евакуацію, у всіх куплені квитки. І кожної години з‘являються ще нові і нові. Всі лютують. Більшість вже відмовляється. Є маленькі діти і особа з інвалідністю.

Я вас дуже прошу, ще раз, врахувати можливість прямого рейсу, або якщо вже настільки критична ситуація, то оптимізувати маршрут з країною, в якій не має такої ситуації із захворюванням. Це ж збереже здоров‘я евакуйованих українців і тих українців до кого вони повертаються».

Компанія SkyUp Airlines відмовила, надавши в коменатрях такі аргументи:

«Наша Авіакомпанія з повагою ставиться до вашого бажання повернутись в Україну в той час коли весь світ охопила пандемія коронавірусу COVID-19. Ми поважаємо Ваше право розраховувати на підтримку України.

Саме з цією метою авіакомпанія організувала велику кількість рейсів щоб максимальна кількість Українців змогла повернутись на Батьківщину, в тому числі ті Українці, яких новина про пандемію застала в Італії. Враховуючи велику кількість напрямків за якими авіакомпанія отримала запит на виконання спец. рейсів для повернення українців, деякі рейси ми змушені об’єднати. В тому числі рейси з Загреба та Неаполя.

Ми не дозволяємо собі бути упередженими до наших співгромадян, незалежно від того де вони знаходяться. Представники контролюючих органів Хорватії, Чорногорії (з якої також Українці придбали квитки з Вами на один рейс), а також Італії ведуть температурний скринінг пасажирів рейсів, відлітаючих з їх країн, і не допускають до вильоту пасажирів з наявними ознаками захворювання на коронавірус.

У зв’язку з вищезазначеним повідомляємо Вам, що ми змушені відмовити в проханні зміни маршруту виконання рейсу PQ914.

Але ми з повагою ставимося до вашого стурбованості польотом рейсом PQ914 24 Березня 2020 р., тому надаємо Вам право на ануляцію вашого перельоту і повернення коштів в повному обсязі без застосування штрафних санкцій. За умови відмови від перельоту за 3 години до планового часу виконання рейсу».

Раніше ми повідомляли, що українські банки будуть відмовляти в обслуговуванні клієнтам з високою температурою, а КМДА видала 127 тис. спеціальних квитків на транспорт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді