Резерв суспільно-моральних цінностей на прикладі реалізації закону

11:17, 26 февраля 2018
Цінності є фундаментом мотивації поведінки людей, вони складають основу життєдайності соціальної системи...
Резерв суспільно-моральних цінностей на прикладі реалізації закону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Світлана Глущенко,

заступник міністра юстиції України

Чи замислювалась більшість наших громадян над тим, що буквально вкладається у зміст поняття «аліменти», яке має глибоке історичне коріння? Відповідь здивує своєю простотою і відсутністю необхідності доведення факту важливості аліментарних зобов’язань (обов’язку з утримання), які виникають у визначених законом випадках на підставі кровного споріднення і родинного зв’язку між особами. Термін «аліменти» має грецьке походження та буквально означає харчі, їжа. Тому відмова або нехтування обов’язком одного з батьків щодо утримання своєї дитини простими словами означає створення реальних перешкод в отриманні такою дитиною найнеобхіднішого для життя.

Ми часто говоримо про морально-етичні цінності, їх важливість у побудові країни нового європейського зразка, де панує верховенство права і відновлюється справедливість. Поряд з цим не персоніфікуємо носіїв таких цінностей, розуміючи, що кожен з нас має сповідувати в житті добрі й важливі чесноти. Саме це впливає на нашу поведінку і визначення життєвих пріоритетів, побудову стосунків з дітьми, їх виховання, а резерв моральних принципів нашого суспільства залежить виключно від кожної людини окремо.

Чому важливо у питанні забезпечення прав дитини на належне утримання поряд із матеріальним аспектом піднімати питання морального оздоровлення суспільства? Цінності є фундаментом мотивації поведінки людей, вони складають основу життєдайності соціальної системи, а отже, й самого суспільства. Відомий американський психолог Лоуренс Колберг зробив висновок, що люди здатні розмірковувати про моральні питання на різних ступенях, які пов’язуються із страхами перед правом сили, бути ошуканим та недоотримати блага, соромом перед товаришами, близькими людьми, громадськістю, негативною оцінкою великих соціальних груп, бажанням відповідати власним моральним принципам і цінностям, врешті — совісті. Останнє на сьогодні є найпроблемнішим, оскільки вимагає обов’язкового проходження людиною усіх попередніх ступенів. У вирішенні окремих питань, які мають підвищену суспільну вразливість, важливо впроваджувати еволюційні моделі державного регулювання та примусу, даючи тим самим можливість громадянам самостійно дійти висновку про необхідність морального вдосконалення.       

Крім моральних ступенів, інший важливий аспект пов’язується із законом бумеранга. Кожен з нас відповідальний за майбутнє покоління, за прищеплення у свідомості дітей моральних цінностей. Що винесе дитина у доросле життя, яка вже відчула на собі фінансовий тиск з боку батька (або матері), що не проживає з нею, вплив на поведінку через погрози не давати гроші на утримання, відпочинок, розваги тощо, штучні перешкоди у праві бачитись з тим із батьків, хто проживає окремо від дитини? Список негативу для розвитку дитячої психіки можна продовжити до безкінечності. В окремих випадках ситуації, що складаються між колишнім подружжям, є абсурдними і дикими. І свідками цього, на жаль, стають діти.

Хто замислювався над тим, скільки дітей в Україні живуть у неповних сім’ях, чи ці діти є «наполовину щасливі» або «наполовину нещасні»? Скільки дітей не отримують допомоги від батька або матері, які з тих або інших причин не проживають з дитиною разом? Статистика вражає. Майже 3 млн дітей проживають без батька (або матері) після розлучення подружжя, близько 600 тис. дітей стали заручними з’ясувань особистих стосунків між колишніми чоловіком і дружиною. Безперечно, є й інші об’єктивні обставини, які, однак, не можуть обґрунтовувати самоухилення від обов’язку утримувати власну дитину.   

Саме тому індикатор нехтування не правом, а обов’язком щодо належного утримання дитини, яка виховується в неповній родині, піднявся до доволі критичної межі. Такий стан речей став закономірною передумовою для законодавчого закріплення посилення відповідальності за злісну несплату аліментів, що у свою чергу закріпило зв’язки між суспільними та особистими інтересами.

Пройшло трохи більше двох тижнів із дня набрання чинності законом #ЧужихДітейНеБуває, який розроблявся за безпосередньої ініціативи та участі Міністерства юстиції України, а вже сьогодні можна робити перші висновки не лише про його ефективність, але й про вплив на моральну санацію суспільства.

Новим законом передбачено публічний реєстр боржників, які не платять аліменти більше 3 місяців, низка обов’язкових обмежувальних заходів у випадку наявності заборгованості за несплату аліментів понад 6 місяців (у праві виїзду за кордон, керуванні автомобілем, використанні зброї для полювання та власне полювати) до повної виплати аліментарних зобов’язань. При цьому також закріплено види адміністративної відповідальності, як то суспільно-корисні роботи, адміністративний арешт. Боржник також втрачає право давати згоду на вивезення своєї дитини за кордон, як це вимагалось раніше.

Застосування таких видів відповідальності, безперечно, впливає на якість життя боржника. Але чи можуть вони стати катастрофічними для нього? Напевно, що не для всіх та не в усіх випадках. Саме у цьому полягає дуже важливий превентивний, соціально і морально спрямований зміст цих новацій, який полягає як у необхідності боротьби з фактами злісної невиплати аліментів, так і з приверненням уваги суспільства до практики особистої безвідповідальності і байдужості окремих батьків до своїх дітей, яким власне дали право на життя. Крім цього важливо й не забувати про згадані вище ступені морального розвитку та закон бумеранга.    

Можемо ствердно зазначити, що закон запрацював.

На сьогодні в органах державної виконавчої служби перебуває понад 340 тис. виконавчих документів про стягнення аліментів, із яких стосовно трохи більше 190 тис. проваджень виплата здійснюється систематично та без заборгованості. За десять днів з початку дії законодавчих нововведень — 6 лютого 2018 року — державними виконавцями винесено майже 200 тис. документів (постанов, подань, повідомлень) у межах виконавчих проваджень, де має місце злісна невиплата аліментів. 

І головна початкова перемога. За цей період державною виконавчою службою стягнуто понад 5 млн грн на користь дітей. При цьому багато з боржників виплатили заборгованість добровільно, тобто не чекаючи застосування щодо них обмежувальних санкцій. 

В реєстрі боржників аліментів розміщено понад 150 тис. документів про стягнення аліментів, із яких левова частка складає саме злісних неплатників аліментів, тобто тих, хто має заборгованість від 6 і більше місяців.

Насправді цей публічний інформаційний ресурс, крім даних про боржника, дає позитивний ефект на підвищення суспільного і морального рівня населення. Спрацьовують мотиваційні, репутаційно-ділові, суспільно впливові (осудливі), етичні та інші чинники, а також рівень персональної відповідальності, що у сукупності направлені на зміну поведінки у відносинах із колишньою дружиною (чоловіком) і дитиною.

Міністерство юстиції свідомо того, що це лише початок, який вимагає подальшої активності з нашого боку, вжиття систематичних відомчих та спільних з іншими суб’єктами громадянського суспільства заходів, роз’яснювальної роботи, інформаційної кампанії, що є необхідними для життєдайності запроваджених новацій та популяризації добровільного виконання обов’язку зі сплати аліментів. Дехто нарікає на надмірний інформаційний супровід закону #ЧужихДітейНеБуває, на що я, у першу чергу як жінка і матір двох дітей, зазначу.

Я волію бачити в нашій країні більше повноцінних сімей, в яких лунає щирий дитячий сміх і панує атмосфера родинного тепла і затишку. І якщо вже так сталось, що подружжя розлучилось, то цей сміх попри що не повинен поступитися дитячим сльозам і розпачу, особливо через егоїзм і безвідповідальність одного з батьків. Саме тому про такі речі ми не маємо права змовчувати. Рівень захисту прав дітей є показовим маркером прогресивності суспільства.

Наведені вище перші статистичні показники реалізації закону #ЧужихДітейНеБуває та впроваджені Мінюстом заходи (правороз’яснювальна робота, методичне забезпечення, безоплатна правнича допомога, організація мобільних груп, робота центрального і регіонального штабів, інформаційні відкритість тощо) не дають нам права зупинятись. Резерв суспільно-моральних цінностей нашого суспільства ще на стадії наповнення. Ми зобов’язані сприяти цьому процесу, формувати таку політично-правову традицію, яка вирішуватиме не лише конкретне питання (у цьому випадку щодо стягнення аліментів), але й матиме важливе значення для подальшого розвитку моральної відповідальності людини.


Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь.

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты» может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси