В судовій системі Сполучених Штатів Америки відбувається неймовірне?

11:30, 17 октября 2018
На веб-сторінці Національного судового коледжу США з’явилися результати опитування 787 випускників, які працюють суддями. Результат: 90% суддів вважають, що незалежність судової влади — під загрозою!
В судовій системі Сполучених Штатів Америки відбувається неймовірне?
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Людмила Волкова

У Сполучених Штатах Америки відбувається щось неймовірне.

Уточнюю: щось неймовірне відбувається саме в судовій системі Сполучених Штатів Америки. І зовсім не те, про що ви подумали.

Це не стрімкий рух до подальшого впевненого розвитку політично незалежної судової системи, де працюють доброчесні судді, на яких не можуть вплинути ні сторони процесу, ні преса, ні гроші бізнесменів, ні політичні чи громадські діячі. І я зараз пишу зовсім не про неприємні, а інколи жахливі факти, описані в книзі «Судити по совісті. Історія про справедливість і спокуту» відомого американського правозахисника Браяна Стівенсона, що видана нещодавно українською мовою. І не про англомовну статтю у Вікіпедії Supreme Court of  the United States of America, в останній частині якої, на відміну від україномовної версії, можна прочитати неприємні факти про ознаки недоброчесності суддів Верховного суду США та політичну спрямованість його рішень. І не про надзвичайно скандальну ситуацію навколо призначення дев’ятого судді Верховного суду, якого було звинувачено в спробі зґвалтування 36 років тому.

На веб-сторінці Національного судового коледжу США з’явилися результати опитування 787 випускників, які працюють суддями. Загальним результатом опитування є наступний: 90% суддів вважають, що незалежність судової влади — під загрозою!

Респондентів попросили ідентифікувати загрози. Ось вони: хибні, або такі, що вводять в оману, повідомлення засобів масової інформації, напади на суддів в соціальних мережах, скорочення бюджетних витрат, які здійснюються за ініціативи виконавчої та законодавчої гілок влади тощо.

У коментарях респондентів особливо наголошується на загрозах з боку людей з великими грішми, які купували законотворців, а зараз також за гроші використовують їх голоси, для того щоб впливати на судові рішення. Інші респонденти у відчаї від того, що тепер суддям доводиться практично присягати на вірність політичній партії влади або пройти ідеологічний лакмусовий тест, аби бути призначеними.

Майк Макграт, голова Верховного суду штату Монтана, написав ще більш шокуючий коментар: «Зусилля, вжиті в останні кілька років для відкритої політизації призначення в Верховному суді США, значно підірвали концепцію незалежної судової системи».

Це далеко не всі коментарі та свідчення випускників судового коледжу, якій кожен місяць ставить питання своїм 8000 випускникам у США та по всьому світу.

На жаль, проблеми, що зненацька з’явилися в судовій системі, яку ми ще буквально вчора вважали за взірець, останнім часом спостерігаються і в інших демократичних країнах, наприклад, у Польщі та Румунії.

Ця нова ситуація, сподіваємося, також здивувала американських експертів, які є нашими друзями і багато років допомагають Україні в розбудові незалежної судової системи. Ці факти необхідно ретельно проаналізувати і, в тому числі, з порівнянням змін, які відбуваються в останні три роки в судовій системі України.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду