Добір у судді: перевірка характеру

10:01, 6 ноября 2018
Враження кандидата від процедури добору до суддівського корпусу.
Добір у судді: перевірка характеру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наталія Алексашина,
кандидат на посаду судді з числа помічників суддів 

На шляху до омріяної мантії законодавець передбачив досить тривалу та складну процедуру. З моменту оголошення Вищою кваліфікаційною комісією суддів (далі — ВККС) в 2017 році нового, четвертого, добору на посаду судді ми встигли пройти наступні процедури: збір та подачу пакету документів для участі в доборі, анонімне тестування в якості відбіркового іспиту, психологічне тестування та співбесіду з психологами, навчання в Національній школі суддів України (далі НШСУ), кваліфікаційний іспит.

Кожна з перелічених стадій має свої особливості, вимагає кропіткої праці та викликає чимало хвилювань у кандидатів на посаду судді.

Підготовка досить об'ємного пакету документів для участі в доборі вимагала ретельного та уважного ставлення. Без перебільшення можна сказати, що хвилювалися за "кожну кому". Ніхто не хотів отримати відмову через прикрий недолік. Після подачі документів настало не менш хвилююче очікування рішення про допуск до участі в доборі.

Наступний важливий етап розпочався після оголошення дати складання анонімного тестування для перевірки загальних теоретичних знань у сфері права та рівня володіння державною мовою. ВККС опублікувала 1000 питань з права, 100 з яких шляхом випадкового відбору мали потрапити на наш іспит. Крім того, вперше за всю історію доборів кандидатів на посаду судді перевіряли на знання державної мови. Для підготовки у нас було три тижні. З 4128 правників успішно склали іспит лише 700. Слід зауважити, що прохідний бал за результатами іспиту визначений законодавцем на безпрецедентно високому рівні — не менше 75 відсотків від максимально можливого.

У подальшому на переможців відбіркового іспиту очікувало тестування для перевірки рівня морально-психологічних якостей, а також співбесіда з психологами. Це нова процедура, яка не застосовувалася раніше під час проведення доборів на посаду судді.

Усі кандидати, які пройшли перелічені сходинки добору потрапили для проходження спеціальної підготовки до НШСУ. Першими впродовж трьох місяців спецпідготовку проходили кандидати на посаду судді з числа помічників суддів. На початку кандидати зіткнулися з проблемами побутового характеру. Навчання відбувалося у чотирьох містах України: Києві, Харкові, Одесі, Львові. Більшості слухачів НШСУ довелося залишити рідні домівки та переїхати на проживання до вказаних міст  на час навчання. Звичний заробіток змінився на стипендію в розмірі посадового окладу помічника судді. Крім того, довелося винаймати житло, що створювало додаткове навантаження на сімейні бюджети. 

Від навчання в НШСУ залишилися виключно позитивні враження та спогади. НШСУ застосувала якісно новий підхід для підготовки майбутніх суддів, організувавши її в формі проведення тренінгів.  Навчання виявилось цікавим та корисним, тренери ділилися безцінним досвідом та знаннями. Контроль слухачів на засвоєння викладеного матеріалу відбувався шляхом проведення іспитів у формі тестувань та написання практичних завдань.

Нещодавно, в період з 29 по 31 жовтня, кандидати на посаду судді склали кваліфікаційний іспит. Чергове випробування полягало в анонімному тестуванні та виконанні практичного завдання в формі написання судового рішення з обраної спеціалізації.

Виконання практичного завдання ускладнювалося тим, що писати судове рішення довелося від руки через неможливість забезпечити всіх кандидатів комп'ютерами для складання іспиту. Написання тексту рішення від руки унеможливлює редагування тексту, доповнення вже написаного, внесення істотних виправлень. Звичайно, не минулося без помарок та закреслень. Залишається сподіватися, що вказані недоліки не вплинуть на остаточну оцінку.

Наразі для кандидатів настала стадія очікування результатів оцінки виконаних практичних завдань, які має перевірити ВККС. Сподіваємося, що наші роботи будуть перевірені якомога швидше, але розуміємо завантаженість ВККС, якій разом з нашим добором доводиться проводити ще кілька важливих проектів: добір до Верховного Суду, Вищого спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, Вищого антикорупційного суду, а також кваліфікаційне оцінювання суддів.

Після оприлюднення результатів виконання практичних завдань наші випробування не завершаться. У подальшому на нас чекають й інші важливі етапи добору, зокрема, участь у конкурсах на вакантні посади.

Щодо організації добору на посаду судді в цілому можна впевнено сказати, що з кожним добором цей процес стає більш досконалим.  Більшість процедур відпрацьовані до автоматизму. Для прикладу, зникли черги  для подачі документів, документи можна надіслати поштою, сканування виконаних тестових завдань відбувається швидко і вже за кілька годин відомі результати іспиту.

Процедура добору є складною, але водночас цікавою. Це справжня перевірка не лише знань та професійних якостей, але й характеру. Крім того, за час випробувань кандидати на посаду судді згуртувалися в єдину, дружню команду. На початку четвертого добору в соціальній мережі Фейсбук була створена платформа для спілкування кандидатів на посаду судді. Разом ми обговорюємо проблемні питання добору, готуємося до іспитів. Найбільш вражаючою виявилася підготовка до кваліфікаційного іспиту, коли 361 кандидат на посаду судді спільно впродовж двох днів підготували відповіді на 1000 тестових запитань.  При цьому, в підготовці взяли участь не лише ті кандидати, які безпосередньо мали складати іспит, але й ті, які ще навчаються в НШСУ. Об'єднанню зусиль кандидатів також сприяло спільне навчання в НШСУ. Впевнена, що наші спільні інтереси, проблеми, радощі, праця та спілкування стануть запорукою міцного  суддівського корпусу, незалежної судової гілки влади та потужної держави.


Думка редакції «Судово-юридичної газети» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не несе відповідальності за достовірність інформації та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва